Na kotlety wieprzowe do grillowania, lub pieczenia zwykle wybieram chudszy karczek lub szynkę. Potrawa bardzo prosta, idealna na ogrodowego grilla. Jeżeli nie chcemy długo czekać, możemy podpiec je w piekarniku, a nastepnie dać na grilla. W domu kotlety można przygotować na patelni grillowej. Miodowa marynata sprawia, że kotlety będą miały piękny, złoty kolor. Do tak przygotowanych kotletów często wybieram sałatkę z brokułów, pomidorów i gotowanego jajka, przepis na dole wpisu. Bardzo polecam 🙂
Ten przepis pojawi się w e-booku kulinarnym serwisu ” zPierwszegoTloczenia.pl”
Składniki
- 6 kotletów z karczku wieprzowego
- Łyżka papryki słodkiej
- Biały pieprz
Składniki na marynatę
- ½ szklanki oleju Kujawskiego z ostrą papryką, pomidorami i bazylią
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- Łyżka kolendry
- Łyżka tymianku
- sok z połowy cytryny
Składniki marynaty dokładnie mieszam w szklanym naczyniu. Kotlety zanurzam w marynacie, przykrywam i daję do lodówki na całą noc. Na następny dzień mięso osączam z marynaty, posypuję papryką i pieprzem.
Kotlety kładę na rozgrzany ruszt. Grilluję, często obracając do czasu, aż się zrumienią. Mięso można również upiec w piekarniku na funkcji grill w temp. 200 stopni. Kotlety podaję z sałatką lub surówką.
Sałatka do potraw z grilla
- 1 brokuł
- 3 pomidory
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 180 g jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Brokuł krótko gotuję, odcedzam na sitku i dzielę na różyczki. Sparzone pomidory obieram i kroję na ćwiartki. Jajka również kroję na ćwiartki. Brokuły, jajka i pomidory podaję z sosem z jogurtu, majonezu i czosnku. Smacznego 🙂
15 komentarzy
Piękne, apetyczne kotleciki. 🙂
Bardzo apetyczne 🙂 aż ślinka cieknie…
Zgłodniałam od samego patrzenia:)
Mega pyszne.
wygląda bardzo apetycznie :-))
Wyglada super. Tez zglodnialam od samego patrzenia. Pozdrawiam serdecznie Beata
Żeby już ten sezon grillowy się zaczął 🙂
Wyglądają fantastycznie i soczyście 🙂
Wyglądając tak pięknie i smakowicie nie można liczyć na dłuższe pozostanie (przeżycie) na talerzu. Pewnie po kotletach już ani śladu 🙂 Zbliża się Wielkanoc, więc przyjmij proszę, od nas, najserdeczniejsze życzenia, pomyślności, radości i ciepła 🙂
Wyglądają przeuroczo i chociaż karkówka raczej nie niej w moich zainteresowaniach, to na Twoja bym się skusiła 🙂
Najbardziej smakowicie wygląda ta świecąca skórka 😀
Wyglądają pysznie 🙂
Lubie taką marynatę do mięs 🙂
Jakie pyszniutkie!
Miód i zioła- połączenie idealne. Jestem mięsożercą i z chęcią łowię nowości kulinarne odnośnie marynowania i doprawiania mięs. Super pomysł. Pozdrowieńka 🙂