Kolejny przepis przygotowany ,,na zapas”, to babka piaskowa lub jak kto woli babka marmurkowa. Umieszczam przepis na blogu, ponieważ jest to najsmaczniejsza, a przy tym niezawodna babka z zeszytu mojej mamy. Piekę ją od lat, jest bardzo puszysta, nie wysycha i świetnie się przechowuje. Bardzo polecam na śniadanie dla dzieci do kubka mleka, lub na szybkie weekendowe ciasto do kawy 🙂
Składniki
- 5 jaj w temp. pokojowej
- 3/4 szkl. cukru
- 200 g roztopionego masła
- 2 szklanki mąki pszennej ( w połowie można użyć orkiszowej typ 700 )
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
- 1 łyżka kakao
Jajka ubijam na gęstą i puszystą pianę, dodaję cukier i nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie kremowa i gęsta. Dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam składniki. Na koniec dodaję roztopione, ostudzone masło i aromat.
-
Całość delikatnie mieszam, tylko do połączenia składników. 1/3 masy odlewam i mieszam z kakao. Małą foremkę na babki natłuszczam i posypuję mąką razową. Do foremki przekładam masę jasną, następnie ciemną. Ciasto daję do nagrzanego piekarnika i piekę w temp. 180 stopni, ok. 55 min, do suchego patyczka. Babkę można ozdobić polewą z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Udanych wypieków 🙂
34 komentarze
Wygląda przepysznie 🙂 Szkoda, że przeszłam na dietę 🙁
Co roku na Wielkanoc piekę podobną. Jest pyszna. Z mlekiem najlepsza 🙂
Wygląda bajecznie:)) Uwielbiam takie ciasta:))
przeapetyczna : )
Oj już czujemy Wielkanoc xD Właśnie do szklanki mleka pasuje idealnie taka babeczka 🙂
babka jak malowana! za piaskowymi nie przepadam, ale wygląda tak zachęcająco, że porywam kawałek do herbaty:)
Mniam, u Ciebie jak zawsze pyszności 🙂
Super babka.
Wygląda przepysznie, co za słodkości 🙂
Cudowna babka dwukolorowa! Przypomina mi tę pieczoną przez moją Mamę! 🙂
Pyszna baba 😀
Jaka zgrabna babeczka, babunia 🙂
Wspaniale wygląda i na pewno tak smakuje 🙂
Ale bym zjadła, od razu o Świętach myślę 🙂
Tak dawno nie jadłam, a zawsze lubiłam, miło ją zobaczyć 🙂
skoro niezawodna to zapisuję! 🙂
Taka najlepsza, najłatwiejsza i najsmaczniejsza babka. Koniecznie na święta (i nie tylko) musi się znaleźć na stole 🙂
Chyba sie na nia skusze. Taka pychotka. Pozdrawiam serdecznie Beata
Wspaniała baba, taka puszysta, kusząca z czekoladową polewą! 🙂
bardzo lubię piaskowa babkę, mniam : )
Uwielbiam taką babkę, pięknie wyszła:)
Uwielbiam babki piaskowe, tylko czekać na wielkanoc i piec 🙂
Musiała być przepyszna 🙂 Mi piaskowa nigdy nie wychodziła w 100% taka jaką bym chciała, więc najczęściej robię jogurtową, ale chyba wypróbuję Twój przepis, bo wygląda naprawdę wspaniale 😉
wspaniała alternatywa na obiad 🙂
kurcze mój poprzedni komentarz miał być do kotletów jaglanych 😉 ale babeczka jak się patrzy!
Babka jest “zajebista” w życiu tak dobrej nie jadłam . Upiekłam na święta wszyscy ją dosłownie pochłonęli a ja znów musiałam piec …….. tą babkę jest naprawdę super 🙂
Wesołych ŚWIAT
Witam na blogu 🙂 Wesołych Świąt 🙂
Patrząc na zdjęcia ślinka leci i chciało by się sprobować ją zrobić niestety mam mały problem, przeliczniki mam straszną awersje do niedokładności zazwyczaj przez niedokładności coś nie wychodzi. Czy była byś tak miła i podała wszystko w gramach z pominięciem łyżeczek, kopiastych łyżek czy szklanek. Mam w domu trzy rodzaje szklanek, pieć różnych wielkości łyżek i łyżeczek a mam przeczucie że proporcje są w wypiekach dość istotne (tak mi się przynajmniej wydaje) szczegulnie jeżeli się prubuje zrobić coś poraz pierwszy. Mam nadzieję że nie sprawi Ci to kłopotu. Z góry dziękuje.
Dla wszystkich co się będą czepiać ortografii mieszkam poza Polską 30 lat 🙂
Leszek
Szklanka mąki pszennej ma około 150g, natomiast łyżka mąki ziemniaczanej ma 10 g. Rozumiem Twoją awersję, jednak w przypadku tego ciasta małe wahania nie robią różnicy. Mam nadzieję, że ciasto się uda. Pozdrawiam 🙂
Witam -coś tu jest nie tak dziś zabralam sie za upieczenie tej babki. .Wszystkie składniki dokładnie jak podałaś,ale ciasto wyszło za geste musiałam je rozrzedzic jogurtem. Wyszło iw smaku jest dobre. tylko albo tej maki podane za dużo albo nie wiem co?
Iga, a nie zapomniałaś dodać na koniec roztopione masło ? Mi się raz tak zdarzyło. Po Twoim komentarzu sprawdziłam przepis i wszystko się zgadza. Patrząc na składniki również powinno być ok. Ta babka zawsze mi wychodzi. Pozdrawiam 🙂
Witam, iga ma rację, mi też wyszło strasznie gęste, trzymałam się ściśle proporcji, ale też musiałam rozrzedzić, porównując ilość mąki do innych przepisów jest jej strasznie dużo… Zobaczymy co wyjdzie, właśnie wstawiłam do piekarnika.
P.S. a czy tego kakao nie miało być w łyżeczkach przypadkiem, a nie w łyżkach?
Pozdrawiam 🙂
Rzeczywiście maże być za dużo kakao ( poprawię wpis ),ale to nie powód, że babka nie wyjdzie. Dużo zależy też od wilgotności mąki, wielkości jajek itd. Piekłam tą babkę wielokrotnie, bo to stary przepis mojej mamy i zawsze była pyszna. Pozdrawiam 🙂
BGęste – konsystencja kleju szkolnego:P ale nie rozrzedzałam. Jest w piekarniku