To ciasto dla tych, którzy lubią marchewkę, są na diecie i czasami mają ochotę na coś słodkiego do kawy. Ciasto słodziłam ksylitolem ( cukrem brzozowym ), który u nas niestety jest drogi, można zastąpić go dwoma łyżkami miodu. To ciasto bardzo zyskuje na smaku po dodaniu posiekanych orzechów czy migdałów, ale wiadomo…kalorie.
Zostawiam Was z ciastem marchewkowym na jakiś czas, wracam niebawem 🙂
Składniki
- 400 g startej marchewki
- 130 g mąki pszennej razowej
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szkl ksylitolu lub 2 łyżki miodu
- 2 małe filiżanki płatków migdałowych ( opcjonalnie )
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
47 komentarzy
Uwielbiam ciasto marchewkowe! Z dodatkiem miodu – obłęd! 🙂
Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie 🙂
Moje ulubione ciacho <3
Ciasta z marchewką wprost uwielbiam-nawet te dietetyczne wersje 🙂
czy na diecie czy nie marchewkowe the best! 🙂
Pyszności <3 Uwielbiam ciasto marchewkowe 😀 Twoje wygląda rewelacyjnie 🙂
ciasto marchewkowe, przepyszne, jakiś czas temu zrobiłam po raz pierwszy i zasmakowało mi niesamowicie!:) do swojego dodaję jeszcze trochę kakao:)
Pyszne ,ksylitol ,już sama nazwa mnie odrzuca .Wolę ciemny cukier.
uwielbiam…i dzisiaj zrobię…dzięki za podpowiedź :))
Uwielbiam słodkości z dodatkiem marchewki 🙂 super smakują 🙂
Zamiast ksylitol można napisać cukier brzozowy – ładniej brzmi, a słyszałam że jest bardzo zdrowy. Ciasto wyszło Tobie śliczne 🙂
Takim ciastem mogłabym się zajadać bez przerwy! 🙂
mmmniaaaa! matko! jakie dobre! jak zgłodniałam! uciekam do kuchni!
Oj muszę w końcu zrobić 🙂 Pysznie się prezentuje 🙂
Ostatnio sama zrobiłam podobne ciasto – było obłędnie smaczne!
Dla mnie ciasto marchewkowe najlepiej smakuje jesienią, ale chętnie zjadłabym kawałek Twojego 🙂
Wygląda pysznie 🙂 I kolor ma śliczny 🙂
Też bardzo lubię marchewkowe ciasto, ale jego pieczenie odkładam już na po urlopie. Rozgrzany piekarnik tylko podnosi temperaturę w mieszkaniu :-/
To prawda, ja piekłam wczoraj późnym wieczorem 🙂
Ja obecnie jestem w fazie cukiniowych wypieków. A marchewkowy placek wygląda rewelacyjnie 🙂
jeśli by mnie pytać o zdanie to totalna bomba!
Ciasto genialne. Wiem, bo kiedyś też upiekłam i pytam się dlaczego częściej tego nie robię. Dziękuję za przypomnienie. A te migdały na wierzchu to dodatkowy smaczek do ciasta 🙂
uwielbiam ciasta marchewkowe pod każdą postacią…Twoje wygląda tak pysznie, że wlaśnie w tej chwili chwyciłabym za kawałeczek 🙂
Witam na blogu, zapraszam na ciasto 🙂
Cudowny kawałeczek jeszcze kleks jakiegoś kremiku, no dobra … lody 🙂
bardzo podoba mi się struktura tego ciasta 🙂
Dziękuję dziewczyny :))
Przepadam za takimi ciastami, z cukrem brzozowym nie próbowałam ! Fantastycznie wygląda 🙂
marchewkowe fit? – podoba mi się 😀 tym ciachem nie pogardzę 🙂
Interesujące ciacho, takiego nie robiłam… jeszcze 🙂
To ja poproszę kawałek 🙂
Oho! Ciasto z marchewką! Moi chłopcy bardzo lubię marchewkę więc nie pozostaje mi nic innego jak tylko wypróbować ten przepis :D:D:D Pozdrawiam 🙂
Również pozdrawiam 🙂
Mój W. na początku nie był przekonany do tego ciasta, gdy upiekłam je po raz pierwszy, a teraz co jakiś czas sam się dopomina.
Uwielbiam marchewkowe pod każdą postacią 🙂
Bardzo lubię 🙂 chętnie bym zjadła spory kawałek…
wygląda wspaniale. i te migdały na wierzchu..mniam : )
Wszystkie marchewkowe ciasta są przepyszne, wilgotne i bardzo smaczne!;)
Super ciasto, zjadłabym takie
Nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego. Ale wiesz co, remontuję kuchnię, może odnowiona natchnie mnie do wprowadzenia w życie planu pieczenia ciasta w każdy weekend 😀
U mnie również ciasto w każdy weekend 🙂
Bardzo lubię to ciasto i od czasu do czasu je piekę. Moja rodzina się nim zajada:)
Moje ulubione 🙂 Wspaniały przepis 🙂
z migdałów nie ma co rezygnować, wyglądają świetnie na tym cieście 🙂
zapiszę sobie przepis 🙂
Pyszne i proste ciasto!!!! Właśnie upiekłam. Trochę je zmodyfikowałam. Dodałam pestki z dyni i słonecznika oraz siemię lniane, a zrezygnowałam z migdałów. Polecam na pewno je jeszcze upiekę! I to nie raz!!! Pozdrawiam i dziękuję:)
Cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ciasto wyszło przepyszne,w ciągu 10 min nie było już co jeść.
Jutro próbuję robić inne smakołyki,bo widzę,że przepisy rewelacyjne.Przerobię je wszystkie.
Dziękuję Ola. Pozdrawiam serdecznie 🙂