Home Na słodkoBabki i muffiny Ciasto dietetyczne z marchewką

Ciasto dietetyczne z marchewką

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
To ciasto dla tych, którzy lubią marchewkę, są na diecie i czasami mają ochotę na coś słodkiego do kawy. Ciasto słodziłam ksylitolem ( cukrem brzozowym ), który u nas niestety jest drogi, można zastąpić go dwoma łyżkami miodu. To ciasto bardzo zyskuje na smaku po dodaniu posiekanych orzechów czy migdałów, ale wiadomo…kalorie. 
Zostawiam Was z ciastem marchewkowym na jakiś czas, wracam niebawem 🙂

IMG_3449

Składniki
  • 400 g startej marchewki
  • 130 g mąki pszennej razowej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szkl ksylitolu lub 2 łyżki miodu
  • 2 małe filiżanki płatków migdałowych ( opcjonalnie )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Marchewkę ścieram na drobnej tarce i wyciskam z niej nadmiar soku.
Białka ubijam na pianę, stopniowo dodaję ksylitol i nadal ubijam. Dodaję żółtka i ubijam do czasu, aż piana stanie się sztywna i lśniąca. Dodaję marchew, olej, połowę płatków migdałowych i resztę składników, całość mieszam delikatnie łyżką.
Masę przekładam do tortownicy o śr. 23 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Daję do nagrzanego piekarnika, piekę ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto studzę na kratce. Ciasto można posmarować łyżką rzadkiego miodu i posypać prażonymi płatkami migdałów. Smacznego 🙂

IMG_3390

IMG_3471

Powiązane posty

47 komentarzy

Milena 1 sierpnia 2014 - 00:22

Uwielbiam ciasto marchewkowe! Z dodatkiem miodu – obłęd! 🙂

Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 1 sierpnia 2014 - 00:54

Moje ulubione ciacho <3

Odpowiedź
Lena 1 sierpnia 2014 - 06:16

Ciasta z marchewką wprost uwielbiam-nawet te dietetyczne wersje 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 1 sierpnia 2014 - 08:36

czy na diecie czy nie marchewkowe the best! 🙂

Odpowiedź
wenus-lifestyle 1 sierpnia 2014 - 09:09

Pyszności <3 Uwielbiam ciasto marchewkowe 😀 Twoje wygląda rewelacyjnie 🙂

Odpowiedź
simply lifetime 1 sierpnia 2014 - 09:40

ciasto marchewkowe, przepyszne, jakiś czas temu zrobiłam po raz pierwszy i zasmakowało mi niesamowicie!:) do swojego dodaję jeszcze trochę kakao:)

Odpowiedź
Ladylaura 1 sierpnia 2014 - 10:51

Pyszne ,ksylitol ,już sama nazwa mnie odrzuca .Wolę ciemny cukier.

Odpowiedź
Maminka 1 sierpnia 2014 - 11:31

uwielbiam…i dzisiaj zrobię…dzięki za podpowiedź :))

Odpowiedź
Marzena 1 sierpnia 2014 - 14:23

Uwielbiam słodkości z dodatkiem marchewki 🙂 super smakują 🙂

Odpowiedź
Asia3city 1 sierpnia 2014 - 22:05

Zamiast ksylitol można napisać cukier brzozowy – ładniej brzmi, a słyszałam że jest bardzo zdrowy. Ciasto wyszło Tobie śliczne 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 1 sierpnia 2014 - 22:50

Takim ciastem mogłabym się zajadać bez przerwy! 🙂

Odpowiedź
marcela 2 sierpnia 2014 - 10:17

mmmniaaaa! matko! jakie dobre! jak zgłodniałam! uciekam do kuchni!

Odpowiedź
Beti 2 sierpnia 2014 - 12:03

Oj muszę w końcu zrobić 🙂 Pysznie się prezentuje 🙂

Odpowiedź
Zdeterminowana Ana 2 sierpnia 2014 - 13:32

Ostatnio sama zrobiłam podobne ciasto – było obłędnie smaczne!

Odpowiedź
Kasia 2 sierpnia 2014 - 16:09

Dla mnie ciasto marchewkowe najlepiej smakuje jesienią, ale chętnie zjadłabym kawałek Twojego 🙂

Odpowiedź
gin 2 sierpnia 2014 - 17:39

Wygląda pysznie 🙂 I kolor ma śliczny 🙂

Odpowiedź
Gaja 2 sierpnia 2014 - 17:45

Też bardzo lubię marchewkowe ciasto, ale jego pieczenie odkładam już na po urlopie. Rozgrzany piekarnik tylko podnosi temperaturę w mieszkaniu :-/

Odpowiedź
napiecyku 2 sierpnia 2014 - 17:46

To prawda, ja piekłam wczoraj późnym wieczorem 🙂

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 2 sierpnia 2014 - 20:37

Ja obecnie jestem w fazie cukiniowych wypieków. A marchewkowy placek wygląda rewelacyjnie 🙂

Odpowiedź
marcela 2 sierpnia 2014 - 23:57

jeśli by mnie pytać o zdanie to totalna bomba!

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 3 sierpnia 2014 - 06:27

Ciasto genialne. Wiem, bo kiedyś też upiekłam i pytam się dlaczego częściej tego nie robię. Dziękuję za przypomnienie. A te migdały na wierzchu to dodatkowy smaczek do ciasta 🙂

Odpowiedź
marta 3 sierpnia 2014 - 11:49

uwielbiam ciasta marchewkowe pod każdą postacią…Twoje wygląda tak pysznie, że wlaśnie w tej chwili chwyciłabym za kawałeczek 🙂

Odpowiedź
napiecyku 3 sierpnia 2014 - 12:49

Witam na blogu, zapraszam na ciasto 🙂

Odpowiedź
AZgotuj 3 sierpnia 2014 - 13:55

Cudowny kawałeczek jeszcze kleks jakiegoś kremiku, no dobra … lody 🙂

Odpowiedź
czarodziejka smaków 3 sierpnia 2014 - 19:11

bardzo podoba mi się struktura tego ciasta 🙂

Odpowiedź
napiecyku 3 sierpnia 2014 - 21:13

Dziękuję dziewczyny :))

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 3 sierpnia 2014 - 19:44

Przepadam za takimi ciastami, z cukrem brzozowym nie próbowałam ! Fantastycznie wygląda 🙂

Odpowiedź
Ania 4 sierpnia 2014 - 14:38

marchewkowe fit? – podoba mi się 😀 tym ciachem nie pogardzę 🙂

Odpowiedź
Galantyna 4 sierpnia 2014 - 14:40

Interesujące ciacho, takiego nie robiłam… jeszcze 🙂

Odpowiedź
Karolina 4 sierpnia 2014 - 21:30

To ja poproszę kawałek 🙂

Odpowiedź
MamaBlogujePL 4 sierpnia 2014 - 22:35

Oho! Ciasto z marchewką! Moi chłopcy bardzo lubię marchewkę więc nie pozostaje mi nic innego jak tylko wypróbować ten przepis :D:D:D Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 15 sierpnia 2014 - 00:52

Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 5 sierpnia 2014 - 10:53

Mój W. na początku nie był przekonany do tego ciasta, gdy upiekłam je po raz pierwszy, a teraz co jakiś czas sam się dopomina.

Odpowiedź
Magda C. 5 sierpnia 2014 - 19:56

Uwielbiam marchewkowe pod każdą postacią 🙂

Odpowiedź
Olka 7 sierpnia 2014 - 09:43

Bardzo lubię 🙂 chętnie bym zjadła spory kawałek…

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 8 sierpnia 2014 - 11:08

wygląda wspaniale. i te migdały na wierzchu..mniam : )

Odpowiedź
Amanda 8 sierpnia 2014 - 22:08

Wszystkie marchewkowe ciasta są przepyszne, wilgotne i bardzo smaczne!;)

Odpowiedź
Konczi i Szpileczka 10 sierpnia 2014 - 13:55

Super ciasto, zjadłabym takie

Odpowiedź
innam 10 sierpnia 2014 - 18:51

Nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego. Ale wiesz co, remontuję kuchnię, może odnowiona natchnie mnie do wprowadzenia w życie planu pieczenia ciasta w każdy weekend 😀

Odpowiedź
napiecyku 15 sierpnia 2014 - 00:51

U mnie również ciasto w każdy weekend 🙂

Odpowiedź
Ciążowe Zachcianki 11 sierpnia 2014 - 11:04

Bardzo lubię to ciasto i od czasu do czasu je piekę. Moja rodzina się nim zajada:)

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 16 sierpnia 2014 - 14:40

Moje ulubione 🙂 Wspaniały przepis 🙂

Odpowiedź
black olive 22 sierpnia 2014 - 18:53

z migdałów nie ma co rezygnować, wyglądają świetnie na tym cieście 🙂
zapiszę sobie przepis 🙂

Odpowiedź
Aneta 27 listopada 2014 - 13:39

Pyszne i proste ciasto!!!! Właśnie upiekłam. Trochę je zmodyfikowałam. Dodałam pestki z dyni i słonecznika oraz siemię lniane, a zrezygnowałam z migdałów. Polecam na pewno je jeszcze upiekę! I to nie raz!!! Pozdrawiam i dziękuję:)

Odpowiedź
napiecyku 27 listopada 2014 - 16:51

Cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Ola 27 lutego 2015 - 22:04

Ciasto wyszło przepyszne,w ciągu 10 min nie było już co jeść.
Jutro próbuję robić inne smakołyki,bo widzę,że przepisy rewelacyjne.Przerobię je wszystkie.

Odpowiedź
napiecyku 27 lutego 2015 - 22:16

Dziękuję Ola. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz