Ten przepis na miodowe żeberka wg. mnie zasługuje na uwagę. Żeberka z miodem, przyprawione imbirem, papryką w proszku i pieprzem cayenne, podane z cebulką i papryką smakują wybornie. Siostra Anastazja naciera żeberka przyprawami i miodem na pół godziny przed pieczeniem. Można również przyrządzić marynatę z oleju, miodu i przypraw. Żeberka mogą leżeć w takiej marynacie całą noc, na następny dzień, pieczone lub grillowane, zadowolą nie jednego smakosza.
Składniki
- 10 porcji żeberek
- 2-3 łyżki płynnego miodu ( u mnie leśny )
- 2 łyżeczki suszonego imbiru ( oczywiście może być świeży )
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- ząbek czosnku drobno pokrojony
- parę gałązek świeżego rozmarynu lub tymianku
- sól i pieprz cayenne
- cebulka pokrojona w ósemki
- mała papryka pokrojona w paski
- olej
W miseczce mieszam czosnek, paprykę w proszku, imbir, sól i pieprz. Żeberka nacieram przyprawami i płynnym miodem. Odstawiam na 30 min. Obsmażam na gorącym oleju z każdej strony, do czasu, aż lekko zmienią kolor. Przekładam do naczynia żaroodpornego, dodaję paprykę, cebulkę i parę gałązek rozmarynu . Piekę 60 min w temp. 180-190 stopni. Podaję z surówką. Smacznego : )
20 komentarzy
Wspaniałe żeberka.
Dziekuję dziewczyny : )
Bardzo smakowicie wyglądają! I kolor idealny 😉 na pewno świetnie smakują.
Rzeczywiście, danie godne uwagi 🙂 Fajny pomysł na żeberka!
apetyczne! moja mama testuje przepisy siostry Anastazji.
mmm.. żeberka to jedno z moich ulubionych dań!
ale w takiej odsłonie nie miałam okazji jeszcze ich jeść..
mmmm 🙂
Na sam widok żeberek zgłodniałam 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Cóż za ciekawy blog! Już wiem skąd będę czerpała inspirację kulinarne :)))
jak to smakowicie wygląda 🙂
Wyglądają przepysznie i kolorowo! Uwielbiam marynowane mięsa 🙂
uwielbiam żeberka w/g przepisu siostry Anastazji, a Twoje wyglądają przepysznie:) narobiłaś mi smaku 🙂
Genialny przepis 🙂 mój narzeczony byłby szczęśliwy jakby zrobiła mu coś takiego 🙂
Świetny przepis Małgosiu i fantastyczne zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Zapachnialo staropolską kuchnią. Jak zawsze cudowne zdjecia. Pozdrawiam
Dziękuję 🙂
Cudowne fotki !
Mięsiwko bardzo smakowicie wygląda
Fajny pomysł na żeberka. Miód doskonale do nich pasuje 🙂
Pysznie, że aż ślinka leci….
Bardzo dobry przepis, na moje ukochane żeberka. Ja posmarowałem je takim produktem z Pińczowa miodzio aroniowy. Jest to produkt wytworzony przez pszczoły, które dokarmiane są ekstraktami owocowymi. Żeberka nabrały dodatkowego, owocowego smaku. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam 🙂