Jeszcze jedno ciasto ze starego zeszytu, tym razem babka zebra. Wg. mnie to co dobrze wygląda, zdecydowanie lepiej smakuje, a to ciasto wygląda świetnie. Proste do zrobienia, sprawdzi się na każdą okazję. Ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam : )
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej + dodatkowo 2 łyżki
- 2 czubate łyżki kakao
- 5 jaj ( osobno żółtka, osobno białka )
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka oleju
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ulubiony aromat
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijam na najniższych obrotach na sztywno, stopniowo dodaję cukier i żółtka. Nadal ubijam do czasu, kiedy masa będzie gęsta i lśniąca. Stopniowo, na zmianę dodaję olej, wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki łączę delikatnie, na najniższych obrotach i tylko do czasu połączenia.
Cisto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję dwie łyżki mąki, do drugiej kakao. Tortownicę o śr.25 cm. wykładam papierem do pieczenia. Na środek, na przemian wylewam masy, jasną i ciemną. U mnie masa z kakao była za gęsta, więc dolałam odrobinę wody gazowanej. Babkę piekłam w temp. 170 stopni. 55 min (do suchego patyczka). Smacznego 🙂
28 komentarzy
Ciasto mojego dzieciństwa 🙂
mniam..!
Bardzo lubię to ciasto za wygląd 🙂
Uwielbiam zebrę, zdarza mi sie czasem zrobić
Pierwszy raz robiłam to ciasto na kółku kulinarnym w podstawówce 😉 Darzę je wielkim sentymentem i bardzo lubię… Twoje wygląda znakomicie i przywołało pyszne wspomnienia 🙂
woooow pięknie to wygląda i też cudnie smakuje
Piękne ,koniecznie do zrobienia!.
Dziękuję Laura 🙂
Od razu przypomniało mi się moje dzieciństwo 🙂 Pięknie Ci ta zebra wyszła 🙂
ciasto wygląda bardzo apetycznie, na pewno wypróbuję ten przepis 🙂
piękna zebra !!
Jedno z moich ulubionych ciast. Wyszło Ci super puszyste!
Zebra idealna:-))
O jak dawno nie jadlam takiego ciasta 🙂
Wyszlo ci przeslicznie 🙂
Pięknie pasiaste ciacho 🙂 zjadłabym!!
Rzeczywiscie przypomina zebrę, ale taką bardzo smakowitą. Ciekawa jestem co robi woda gazowana. Ale czasami taki jeden ciekawy składnik potrafi zmienic konsystencję całego dzieła, dodac ten unikalny smaczek. Moj szwagier np dorzuca piwo (chyba kilka kropli) do przepisu na nalesniki. I są bardzo smaczne. Pozdrawiam Beata
Dziękuję Beatka 🙂
Piękna i Smakowita zebra :))
Proste a jakie efektowne ciasto 🙂
pyszne i klasyczne ciacho 🙂
Cudna zeberka, aż mi się zachciało ją zrobić 🙂
Prześliczne ciasto 🙂
Pamiętam z dzieciństwa, robiłyśmy je namiętnie z koleżankami z podstawówki :)))
Zebra wyszła ci piękna. Będę częściej do ciebie wpadać masz super foty 🙂
Świetny przepis, a ciasto wygląda baaardzo apetycznie. Pozdrawiam Gosiu 🙂
Również pozdrawiam 🙂
mmm… z pewnością bym się skusiła !!!!
Wyszedł mi zakalec 🙁 jak zawsze przy tego typu cieście :/ nie wiem co zle robię. Macie jakiś pomysł?
Może nie dopiekasz ciasta ? Pod koniec pieczenia, warto zrobić próbę patyczkiem do szaszłyków, jeżeli jest suchy, ciasto jest dopieczone 🙂 Życzę powodzenia 🙂