Kuskus z warzywami i kurczakiem to pomysł na szybki i bogaty w składniki odżywcze obiad. Przepis nieco przeze mnie zmodyfikowany pochodzi z programu “15 minut Jamie’go”. Ten rodzaj kaszy bardzo popularny w krajach Afryki północnej, u nas coraz bardziej zyskuje na popularności. Łączy cechy makaronu i kaszy, jest pozyskiwany z pszenicy durum. Najfajniejsze jest to, że nie wymaga gotowania, wystarczy zalać go wrzątkiem, lub bulionem i po 7 minutach mamy świetny dodatek do warzyw i mięs. Nam bardzo zasmakował z kurczakiem, warzywami i dipem czosnkowym : )
Składniki na 3 porcje
- 3 małe piersi kurczaka
- 200 g mrożonego groszku z marchewką
- 150 g kaszy kuskus
- łyżka masła lub oliwy
- 2 cebulki dymki ze szczypiorem
- przyprawa gyros
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Dip czosnkowy
- 200 g gęstego jogurtu
- 1 duży ogórek drobno starty
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- kilka listków mięty drobno posiekanej
- pieprz cytrynowy
Starty ogórek lekko solę, po minucie wyciskam nadmiar soku. Jogurt mieszam z ogórkiem, czosnkiem i miętą. Doprawiam pieprzem cytrynowym.
- Piersi kurczaka delikatnie rozbijam, doprawiam przyprawą gyros.
- Groszek z marchewką gotuję w osolonej wodzie do miękkości, ok 5 min i odcedzam.
- Kuskus przesypuję do miseczki i zalewam wrzącą wodą lub bulionem tak, aby poziom wody przekraczał o 1 cm poziom kuskusu. Jeżeli kuskus zalewam wodą, dodaję łyżkę masła lub oliwy.
- Filety kurczaka smażę na gorącym oleju lub griluję. Gotowe tnę na paseczki.
- Dymkę drobno siekam.
- Gotowy kuskus mieszam z warzywami i dymką, delikatnie doprawiam. Podaję z kurczakiem i dipem czosnkowym. Smacznego :))
25 komentarzy
Jak pięknie kolorowe danie, uwielbiam kuskus 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Świetny pomysł na obiad. Lekko, zdrowo i bardzo smacznie 🙂
Jadłam ostatnio na pikniku ,jako składnik główny sałatki z warzywami ,smaczny ,ale trudno się tym najeść ,może z mięsem jest okey.
Kuskusu używam bardzo często, świetne danie
Pyszny, lekki i smakowity obiad! Mniam 🙂
Apetyczny przepis 🙂
W mojej kuchni ostatnio rządzi kasza jaglana, która wygryzła kuskus, nie mówiąc już o ryżu i gryczance.
Ale muszę wrócić do tej delikatnej kaszki, zainspirowałaś mnie 🙂
Pozdrawiam serdecznie : )
Bardzo lubię takie połączenie smaków ; ) I ten kuskus.. : )
Aż zgłodniałam. Uwielbiam groszek z marchewką.
Tak kolorowo i apetycznie przedstawiona potrawa nie może być niesmaczna,bardzo lekko podane danie, lubię takie “coś”
A Smakowe Kubki opublikowały lekką sałatkę zapraszam http://www.smakowekubki.com/2014/04/saatka-z-kopru-woskiego.html
Ja też bardzo lubię ten rodzaj makaronu, z kurczakiem musi smakować pysznie 🙂
SOCZYSTE KOLORY I CAŁOŚC PEWNIE PRZEPYSZNA ?
Tak, naprawdę smaczny obiad : )
Kolorowo, zdrowo i smacznie…..aż ślinka cieknie :))
klasyk znany i lubiany <3 a jaki szybki!
pysznie wygląda:) kaszę lubimy bardzo, musiałabym jedynie zmienić groszek dla małej na kukurydzę
pozdrawiam cieplutko:)
Warto. To z pewnością kolejna, jednak bardzo ciekawa atrakcja tego miasta 🙂
Co do Twojego wpisu – świetny pomysł! Podoba mi się zastosowanie w przepisie kaszy kuskus; kurczaka najczęściej łączy się z ziemniakami (najmniej lubiany przeze mnie sposób), ew. z ryżem. A tu proszę 🙂 Kuskus jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, więc częste używanie go w kuchni całą sobą popieram 🙂
Pozdrawiam.
Również pozdrawiam : )
Mniam, pyszności 🙂
To naprawdę świetny pomysł na danie obiadowe! 🙂
Pychota, uwielbiam takie dania 😀
mniam!:) kuskus z kurczakiem i warzywami to częsta pozycja na moim stole:)
Moja smaki jak nic ;)) Pysznie się prezentuje 🙂
Pycha 🙂 bardzo lubię takie dania 🙂