W różnych rejonach kraju biały barszcz jest przyrządzany na wiele sposobów. Można przygotować go na zakwasie z mąki pszennej, czy na wywarze z kiszonej kapusty. Ja robię go w sposób jaki nauczyła mnie mama, na żeberkach z warzywami i czosnkiem. Podaję go z ziemniakami lub z jajkiem na twardo. Ta potrawa często kojarzona z żurkiem i Świętami Wielkanocnymi często gości na moim stole : )
Składniki
- 40 dkg żeberek wieprzowych ( najlepiej wędzonych )
- 10 dkg dobrego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 1/2 kg. surowej białej kiełbasy
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 małe marchewki pokrojone w talarki
- 1 pietruszka pokrojona w talarki
- łyżka chrzanu
- 5 zmiażdżonych ząbków czosnku
- mały kubek śmietany 30%
- kilka liści laurowych
- kilka owoców jałowca
- łyżka majeranku
- sól i pieprz
- pietruszka zielona, koperek
18 komentarzy
Pyszniej być nie może ,jadłabym codziennie.
Ale mi pachnie…. 🙂
Ale pięknie wygląda! Chętnie bym spróbowała. Pozdrawiam Małgosiu 🙂
Również pozdrawiam : )
Barszcz biały gościł zawsze( od kiedy pamiętam) u mojej Mamy na Wielkanoc. Robiła go nieco inaczej. Później barszcz wyparł żurek, do którego potrzebny był zakwas, ale Ja do tej pory uwielbiam barszcz… I tęsknię za nim!
I wiesz co?
W te święta zrobię według Twojego przepisu! 🙂
Ooo…Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam 🙂
Bardzo lubię barszczyk, obowiązkowo na wielkanocnym stole 🙂
Wygląda smakowicie:))Pozdrawiam serdecznie:))))))
ubóstwiam zupy – ładnie wygląda i pewnie smaczna
I pięknie go udekorowałaś !
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Idealny na Wielkanoc i pieknie podany. Pozdrawiam
Wow, świetny przepis, na pewno skorzystam. Zapraszam do mnie na wielkanocną babkę 😉 http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/babka-wielkanocna/
Mam identyczny przepis i taką mam ochotę na barszcz biały, że już dzisiaj wieczorem ugotuję : ) Pozdrawiam!
Uwielbiam taki na święta 🙂
U mnie w Wielkanoc króluje żurek.
Pyszny i z wędzonką taki jak lubię:)
Niestety nie lubię, ale wygląda smacznie 🙂
do tego kubek mleka i RAJ normalnie !!!