Ciepło i słońce wszystkich wypędza z domów, mnie też. W ogrodzie trawa wygrabiona, pod iglakami również porządek, przycięte krzewy i wrzosy. Mąż mi pomaga w cięższych pracach. Lubię się zdrowo zmęczyć i lubię zapach ziemi. Sąsiadka mobilizuje mnie do długich spacerów z kijkami. Oczywiście chodzimy, gubiąc po drodze kilogramy. W poniedziałek imieniny syna, dzień św.Patryka. Chciałam upiec coś koniecznie zielonego, ale nie znalazłam barwnika spożywczego w tym kolorze, dlatego przygotowałam jego ulubione ciasto. Jest lekkie i bardzo smaczne….biszkopt z jabłkowym musem i chrupiącą posypką z wiórek kokosowych. Ciasto przed porcjowaniem warto dać do lodówki na kilka godzin, w niskiej temp. tężeje i łatwo daje się kroić. Dodałam tylko dwa zdjęcia, ponieważ zgodnie z moimi przeczuciami ciasto nie jest wdzięcznym obiektem do fotografowania:))
Składniki na biszkopt
- 5 jaj w temp. pokojowej
- 15 dkg cukru
- 15 dkg mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubijam z cukrem na puszystą pianę. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam tylko do połączenia składników. Całość przelewam na blaszkę o wym. 24×34 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę bez termoobiegu ok.25 min w temp.180 stopni.
Składniki na masę jabłkową
- 5 kwaskowatych jabłek obranych, pozbawionych gniazdek nasiennych i pokrojonych w kostkę
- 4 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 3 budynie białe w proszku
Jabłka gotuję z dodatkiem cukru. Kiedy kawałki jabłek zaczną się rozpadać, odlewam cześć wody potrzebną do rozprowadzenia budyniu. Rozprowadzony budyń wlewam do wody z jabłkami i gotuję chwilę intensywnie mieszając do zagęszczenia masy.
Składniki na kokosową kruszonkę
- 20 dkg. wiórek kokosowych lekko zrumienionych na patelni
- 100 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 2 jajka (osobno żółtka, osobno białka)
Masło rozpuszczam, dodaję cukier i zrumienione wiórki, całość mieszam. Dodaję żółtka i pianę ubitą z białek.
Na wystudzony biszkopt równomiernie wykładam masę jabłkową a na masę jabłkową rozkładam masę wiórkową. Całość zapiekam 15 min. w temp.190 stopni. Gotowe ciasto studzę i przechowuję w chłodnym miejscu. Smacznego!
37 komentarzy
od małego uwielbiam kokos, jabłka i biszkopt, a tego połączenia nie.. 😀
Skrajność, no cóż.. 😀
Wybornie 🙂
Też bardzo lubię to ciacho! Jest bardzo lekkie:) Pogoda faktycznie rozpieszcza ostatnio:) Z córeczką chodzimy na bardzo długie spacery:) Ale kalorie gubi tylko mama;)
Pozdrawiam:)
Bardzo słoneczna szarlotka 🙂
Wspaniałe ,kokos i jabłka ,ostatnie zdjęcie genialne!.
Dziękuję i pozdrawiam:))
Czytam, że robota aż wre….a mnie dopadło wiosenne przesilenie i brak wszelakich chęci do porządków…. :(( Ciacho wygląda przepysznie: bardzo lubię kokos a ta jabłkowa galaretka to aż ślinka cieknie….. :)))
Pozdrawiam.
Bywa i tak:))
Wygląda przepysznie. Bardzo lubię ciasto z jabłkami. Pozdrawiam 🙂
Pozdrawiam również:))
Piękne ciacho 🙂 Takie słoneczne, optymistyczne powiedziałabym 🙂
Jutro rano przy kawie by się zjadło 🙂
Ciasta z jabłkami kocham Wygląda cudnie!
Zamiast zielonego barwnika można dać zieloną sproszkowaną herbatę tzw. matcha. I zdrowiej niż jakiś sztuczny barwnik.
Dziękuję, słyszałam o tej herbacie, ale zupełnie wyleciała mi z głowy. Co się odwlecze to nie uciecze. Pozdrawiam:))
Szarlotka pycha! Na pewno zajrzę tu nie raz 🙂 Zapraszam też częściej do siebie:
http://malerzeczymale.blogspot.com/
Pozdrawiam,
M.
Niezwykle apetyczne ciasto, wygląda wspaniale 🙂
szarlotka sprawdza się zawsze. Najlepsza ze wszystkich ciast ever. ; )
Narobiłaś mi ochoty:))))wygląda przepysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:)
Ciacho wygląda bardzo wiosennie i słonecznie, a tego mi w tej chwili bardzo brakuje.
porywam kawałek i pozdrawiam cieplutko:)
jak to ciacho jest niefotogeniczne, to ja jestem święta! 🙂 ale ta masa jabłkowa wygląda superowo!
Dziękuję:))
ale ta masa jabłkowa apetycznie wygląda! palce lizać 🙂
Śliczne zdjęcia, a cisto wygląda bardzo apetycznie, pozdrawiam :***
Bardzo fajne ciasto. Wszystkiego dobrego dla synka!
jabłka z kokosem to idealne połączenie 🙂 nie wiem, które ciasto podobno nie jest wdzięcznym obiektem do fotografowania, ale to, które ja widzę, zdecydowanie wygląda zachęcająco 🙂
jabłka z kokosem to idealne połączenie 🙂 nie wiem, które ciasto podobno nie jest wdzięcznym obiektem do fotografowania, ale to, które ja widzę, zdecydowanie wygląda zachęcająco 🙂
Ciacho wugląda naprawdę pysznie. 🙂
kusisz, oj kusisz:)
Aż poczułam tutaj kokosowy zapach.
Świetny pomysł na biszkopt 🙂 Pięknie się prezentuje!
Hej 🙂 Nominuję Cię do Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na moim blogu http://mojemalehobby.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award_17.html Pozdrawiam 🙂
pieklam wczoraj to ciasto jest rewelacyjne wilgotne a nie posiada galaretki super szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne na stale wchodzi do mojego super zeszytu ze sprawdzonymi przepisami dzieki za super przepis polecam innym goraco
Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂
Czy kokos z rozpuszczonym masłem musi wystygnąć zanim doda się żółtka i ubite białka?
Nie koniecznie, można dać do ciepłej masy kokosowo-maślanej 🙂