Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Biszkopt z jabłkami i kokosem

Biszkopt z jabłkami i kokosem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Ciepło i słońce wszystkich wypędza z domów, mnie też. W ogrodzie trawa wygrabiona, pod iglakami również porządek, przycięte krzewy i wrzosy. Mąż mi pomaga w cięższych pracach. Lubię się zdrowo zmęczyć i lubię zapach ziemi. Sąsiadka mobilizuje mnie do długich spacerów z kijkami. Oczywiście chodzimy,  gubiąc po drodze kilogramy. W poniedziałek imieniny syna, dzień św.Patryka. Chciałam upiec coś koniecznie zielonego, ale nie znalazłam barwnika spożywczego w tym kolorze, dlatego przygotowałam jego ulubione ciasto. Jest lekkie i bardzo smaczne….biszkopt z jabłkowym musem i chrupiącą posypką z wiórek kokosowych. Ciasto przed porcjowaniem warto dać do lodówki na kilka godzin, w niskiej temp. tężeje i łatwo daje się kroić. Dodałam tylko dwa zdjęcia, ponieważ zgodnie z moimi przeczuciami ciasto nie jest wdzięcznym obiektem do fotografowania:))

IMG_4168

Składniki na biszkopt

  • 5 jaj w temp. pokojowej
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubijam z cukrem na puszystą pianę. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam tylko do połączenia składników. Całość przelewam na blaszkę o wym. 24×34 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę bez termoobiegu ok.25 min w temp.180 stopni.

Składniki na masę jabłkową

  • 5  kwaskowatych jabłek obranych, pozbawionych gniazdek nasiennych i pokrojonych w kostkę
  • 4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 budynie białe w proszku

Jabłka gotuję z dodatkiem cukru. Kiedy kawałki jabłek zaczną się rozpadać, odlewam cześć wody potrzebną do rozprowadzenia budyniu. Rozprowadzony budyń wlewam do wody z jabłkami i gotuję chwilę intensywnie mieszając do zagęszczenia masy.

Składniki na kokosową kruszonkę

  • 20 dkg. wiórek kokosowych lekko zrumienionych na patelni
  • 100 g  masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka (osobno żółtka, osobno białka)

Masło rozpuszczam, dodaję cukier i zrumienione wiórki, całość mieszam. Dodaję żółtka i pianę ubitą z białek.

Na wystudzony biszkopt równomiernie wykładam masę jabłkową a na masę jabłkową rozkładam masę wiórkową. Całość zapiekam 15 min. w temp.190 stopni. Gotowe ciasto studzę i przechowuję w chłodnym miejscu. Smacznego!

IMG_4171

Powiązane posty

37 komentarzy

Salvador Dali 15 marca 2014 - 08:30

od małego uwielbiam kokos, jabłka i biszkopt, a tego połączenia nie.. 😀
Skrajność, no cóż.. 😀

Odpowiedź
Sosna 15 marca 2014 - 09:34

Wybornie 🙂

Odpowiedź
Zakątek Smaku 15 marca 2014 - 10:04

Też bardzo lubię to ciacho! Jest bardzo lekkie:) Pogoda faktycznie rozpieszcza ostatnio:) Z córeczką chodzimy na bardzo długie spacery:) Ale kalorie gubi tylko mama;)

Odpowiedź
napiecyku 15 marca 2014 - 12:35

Pozdrawiam:)

Odpowiedź
Anita 15 marca 2014 - 10:22

Bardzo słoneczna szarlotka 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 15 marca 2014 - 10:49

Wspaniałe ,kokos i jabłka ,ostatnie zdjęcie genialne!.

Odpowiedź
napiecyku 15 marca 2014 - 12:54

Dziękuję i pozdrawiam:))

Odpowiedź
Olka 15 marca 2014 - 13:02

Czytam, że robota aż wre….a mnie dopadło wiosenne przesilenie i brak wszelakich chęci do porządków…. :(( Ciacho wygląda przepysznie: bardzo lubię kokos a ta jabłkowa galaretka to aż ślinka cieknie….. :)))
Pozdrawiam.

Odpowiedź
napiecyku 15 marca 2014 - 20:27

Bywa i tak:))

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 15 marca 2014 - 13:06

Wygląda przepysznie. Bardzo lubię ciasto z jabłkami. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 15 marca 2014 - 20:27

Pozdrawiam również:))

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 15 marca 2014 - 18:29

Piękne ciacho 🙂 Takie słoneczne, optymistyczne powiedziałabym 🙂

Odpowiedź
Asenata 15 marca 2014 - 20:09

Jutro rano przy kawie by się zjadło 🙂

Odpowiedź
pinkyyy 15 marca 2014 - 22:31

Ciasta z jabłkami kocham Wygląda cudnie!

Odpowiedź
Królowa Karo 15 marca 2014 - 23:28

Zamiast zielonego barwnika można dać zieloną sproszkowaną herbatę tzw. matcha. I zdrowiej niż jakiś sztuczny barwnik.

Odpowiedź
napiecyku 15 marca 2014 - 23:46

Dziękuję, słyszałam o tej herbacie, ale zupełnie wyleciała mi z głowy. Co się odwlecze to nie uciecze. Pozdrawiam:))

Odpowiedź
małe rzeczy with love 15 marca 2014 - 23:43

Szarlotka pycha! Na pewno zajrzę tu nie raz 🙂 Zapraszam też częściej do siebie:
http://malerzeczymale.blogspot.com/
Pozdrawiam,
M.

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 16 marca 2014 - 10:10

Niezwykle apetyczne ciasto, wygląda wspaniale 🙂

Odpowiedź
antynomiczna 16 marca 2014 - 12:36

szarlotka sprawdza się zawsze. Najlepsza ze wszystkich ciast ever. ; )

Odpowiedź
renia 16 marca 2014 - 14:12

Narobiłaś mi ochoty:))))wygląda przepysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:)

Odpowiedź
Renata 16 marca 2014 - 14:48

Ciacho wygląda bardzo wiosennie i słonecznie, a tego mi w tej chwili bardzo brakuje.
porywam kawałek i pozdrawiam cieplutko:)

Odpowiedź
sarenka 16 marca 2014 - 19:47

jak to ciacho jest niefotogeniczne, to ja jestem święta! 🙂 ale ta masa jabłkowa wygląda superowo!

Odpowiedź
napiecyku 16 marca 2014 - 19:54

Dziękuję:))

Odpowiedź
Kaś 16 marca 2014 - 22:34

ale ta masa jabłkowa apetycznie wygląda! palce lizać 🙂

Odpowiedź
anytsujx 16 marca 2014 - 23:19

Śliczne zdjęcia, a cisto wygląda bardzo apetycznie, pozdrawiam :***

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 17 marca 2014 - 00:59

Bardzo fajne ciasto. Wszystkiego dobrego dla synka!

Odpowiedź
simply lifetime 17 marca 2014 - 08:02

jabłka z kokosem to idealne połączenie 🙂 nie wiem, które ciasto podobno nie jest wdzięcznym obiektem do fotografowania, ale to, które ja widzę, zdecydowanie wygląda zachęcająco 🙂

Odpowiedź
simply lifetime 17 marca 2014 - 08:02

jabłka z kokosem to idealne połączenie 🙂 nie wiem, które ciasto podobno nie jest wdzięcznym obiektem do fotografowania, ale to, które ja widzę, zdecydowanie wygląda zachęcająco 🙂

Odpowiedź
Students Kitchen 17 marca 2014 - 09:06

Ciacho wugląda naprawdę pysznie. 🙂

Odpowiedź
AnnaA-G 17 marca 2014 - 09:44

kusisz, oj kusisz:)

Odpowiedź
Królowa Karo 17 marca 2014 - 10:59

Aż poczułam tutaj kokosowy zapach.

Odpowiedź
Magda C. 18 marca 2014 - 11:47

Świetny pomysł na biszkopt 🙂 Pięknie się prezentuje!

Odpowiedź
mychunia 18 marca 2014 - 18:45

Hej 🙂 Nominuję Cię do Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na moim blogu http://mojemalehobby.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award_17.html Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
brygida 20 września 2015 - 10:15

pieklam wczoraj to ciasto jest rewelacyjne wilgotne a nie posiada galaretki super szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne na stale wchodzi do mojego super zeszytu ze sprawdzonymi przepisami dzieki za super przepis polecam innym goraco

Odpowiedź
napiecyku 20 września 2015 - 10:19

Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Antek 9 października 2017 - 15:37

Czy kokos z rozpuszczonym masłem musi wystygnąć zanim doda się żółtka i ubite białka?

Odpowiedź
napiecyku 9 października 2017 - 15:58

Nie koniecznie, można dać do ciepłej masy kokosowo-maślanej 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz