To ciasto powstało z potrzeby chwili… znajomi mają wpaść na kawę. W domu jest mąka, drożdże i truskawki, zrobię drożdżowe z truskawkami. Koncepcja słuszna tym bardziej, że zaczyna się sezon na owoce, a ciasta drożdżowe bardzo dobrze smakują właśnie z owocami i kruszonką. Lubię drożdżowe z tego przepisu, pięknie wyrasta i jest bardzo pulchne. Polecam to ciasto na leniwe śniadania, do kubka gorącej kawy, dzieci na pewno będą zachwycone:)
Składniki
- szklanka letniego mleka
- ok. 500 g. mąki pszennej
- 5 dkg. drożdży
- 3 jajka
- 1/2 szkl. cukru + 1 łyżka
- 80 g roztopionego masła lub 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- 350 g truskawek umytych, osuszonych i podzielanych na połówki
Składniki na kruszonkę
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 8 łyżek mąki
- Letnie mleko przelewam do miseczki, dodaję łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Całość mieszam i zostawiam w ciepłym miejscu na 8 min.
- Jajka ubijam z 1/2 szkl. cukru i szczyptą soli na puszysty krem.
- Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodaję ubite jajka, masło i przesianą mąkę. Wyrabiam ciasto do czasu, kiedy będzie elastyczne, gładkie i nie będzie się kleiło do miseczki. Miskę z ciastem przykrywam lnianą ściereczką i ponownie zostawiam w ciepłym miejscu na 50 min.
- Ciasto daję na blaszkę o wym. 35 x 25 cm. wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układam truskawki, posypuję kruszonką. Daję do nagrzanego piekarnika. Piekę 35 min. w temp. 180 stopni. Gotowe studzę na kratce. Udanych wypieków 🙂
Moje uwagi : to ciasto smakuje również z porzeczkami, śliwkami, marmoladą z jabłek, borówkami.
23 komentarze
i ta potrzeba chwili wyczarowała smaczne ciacho 🙂
Wygląda bardzo smakowicie i letnio 🙂
Pyszności u Ciebie!! Zapraszamy również do Nas!
Wygląda przepysznie! Ja ostatnio robiłam drożdżowe, ale z rabarbarem 🙂
Przyznam, że drożdżowca z truskawkami jeszcze nie robiłam.
Dziękuję dziewczyny :))
Cudowne ,jak to drożdżowe.
uwielbiam takie ciasta 😛
Podejrzewam, że jestem chyba jedyną osobą, która nie znosi drożdżowego ciasta, z drożdżówki to co najwyżej kruszonkę mogę zjeść 😉 Oczywiście na zdjęciu prezentuje się apetycznie!
Mam 🙂 zaraz się do niego przysiądę 🙂 Pozdrawiam Małgosiu 🙂
PS. Piękne zdjęcia, a ciasto wygląda baardzo apetycznie.
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Drożdżowe z truskawkami jest pyszne, można jeść i jeść 🙂
Ciasta drożdżowe to my kochamy! Z truskawkami lub rabarbarem najbardziej!
Pozdrawiamy 🙂
Baardzo pysznie wygląda 🙂 poproszę choć kawałeczek 🙂
Częstuj się Olu :))
U mnie na stole drożdżowe z rabarbarem, z truskawkami pewnie jest równie wspaniałe 🙂
Drożdżowe z owocami.. idealne do szklanki mleka. Mniam 🙂
Wygląda fantastycznie 🙂 A ciasto drożdżowe uwielbiam 😉
mmmniam…. ale zgłodniałam,.. jak zwykle
Cudnie wygląda z tryskawkami 🙂 Pyszne musiało być 🙂
Pyszności, najchętniej bym zjadła na leniwe drugie śniadanie
o! ciasto drożdżowe z truskawkami – to jest to! Jak dla mnie to smak dzieciństwa … 🙂
U Ciebie tu tak smakowicie, że nie wiadomo na co patrzeć. Ja uwielbiam kwiaty a na gotowanie już mam mniej czasu , ale na pewno skorzystam z Twojego przepisu na jakieś szybkie ciasto dla zapracowanych 😉 więcej dodawaj takich dań “na szybko'” 🙂