Dzisiaj przepis na bułeczki z siemieniem lnianym. Zasmakują fanom zdrowego odżywiania, ponieważ dodatkowo w składzie produktów jest mąka razowa. Nasiona lnu kupiłam w ziarnach i zmieliłam w starym młynku do kawy, w sklepach ze zdrową żywnością można kupić zmielone nasiona. Mają lekko orzechowy smak, całą masę dobroczynnych właściwości na nasz układ pokarmowy, oraz sporą dawkę magnezu i witamin z grupy B. Inspiracja z blogu Fuzja Smaku.
Składniki
- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej typ 700
- 2 – 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 5 dkg. drożdży
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka cukru
- 20 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki ciepłej wody + pół filiżanki na zaczyn
- Do miseczki kruszę drożdże, dodaję cukier i pół filiżanki ciepłej wody. Odstawiam w ciepłe miejsce.
- Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodaję przesiane mąki z siemieniem i resztę produktów.
- Wyrabiam ciasto, jeżeli ciasto będzie się kleić, lekko podsypuję mąką. Wyrabiam ciasto kilka minut, do czasu, aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto można wyrabiać mikserem, przy pomocy haka drożdżowego.
- Ciasto przekładam do naoliwionej miski, przykrywam lnianą ściereczką i ponownie odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę.
- Kiedy ciasto podwoi objętość, dzielę na dziesięć mniejszych kawałków i z każdego kawałka kształtuję podłużne, małe bułeczki ( takie na dwa kęsy). Można zrobić mniej większych bułek.
- Bułki posypuję mąką i odstawiam na 20 min. do napuszenia.
- Nacinam wzdłuż ostrym nożem i daję do nagrzanego piekarnika. Piekę 20 min. w temp.190 stopni, do zrumienienia.
- Gotowe studzę na kratce.
18 komentarzy
Nie uwierzysz, ale właśnie dziś przy śniadaniu snułam plany na temat pieczywa z siemieniem, jest rzeczywiście zdrowe i zasługuje na naszą uwagę 🙂
Jestem fanką zdrowego jedzonka i uwielbiam siemię lniane w różnych potrawach
Bułeczki wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Pozdrawiam 🙂
Buleczki jak malowane:) piękne i zdrowe z tym siemieniem….idealne na śniadanko.
Chyba się pokuszę o taki wypiek :))
Miłego weekendu 🙂
Dziekuję nawzajem 🙂
Ciekawe bułeczki ,dodatek siemienia lnianego też interesujący .
Na pewno się skuszę! Wyglądają przepysznie!
Wspaniale się prezentują i na pewno tak smakują. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Również pozdrawiam 🙂
One są boskie!
Śliczne te bułeczki <3 Muszę w końcu upiec swoje 🙂
Bułeczki jak marzenie 🙂 Świetne!
Takie domowe bułeczki smakują milion razy lepiej *.*
Idealne na śniadanko 🙂
Łał! wyglądają wspaniale! i jakie zdrowe:)
Jak ja dawno nie piekłam bułek w domu….
Bardzo smakowite!
domowe pieczywo, czy jasne czy ciemne-jest najlepsze..
Ale kiedy właśnie doda się do niego siemia, czy nasion-zyskuje dużo lepsze aromaty, boskość.. <3
Od dłuższego czasu sobie obiecuję, że upiekę jakieś bułeczki i nic mi z tego nie wychodzi.
Fajne te bułeczki i super, że takie zdrowe 🙂