Dzisiaj gotuję sama dla siebie, jest więc okazja zjeść szybki i lekki obiad. Od dawna chodzi za mną obiad w śródziemnomorskim stylu, długa papryka faszerowana serem. Użyłam sera krowiego dojrzewającego w solance, taki ser przypomina w smakiem i strukturą ser feta, ale nie jest za słony. Robert Makłowicz w jednym ze swoich programów podał podobnie przyrządzoną paprykę. Ja oczywiście dodałam do farszu swoje trzy grosze w postaci gęstego jogurtu. Namawiam Was do przygotowania papryki w taki właśnie sposób. Ja smażyłam ją na patelni, podobnie robił to Makłowicz, ale można również zapiec w piekarniku, lub na grillu…Pycha 🙂
Składniki
- 3 podłużne słodkie papryki
- 200 g sera krowiego dojrzewającego w solance
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 jajko
- garść posiekanego szczypiorku lub koperku
- pieprz
- oliwa lub olej do smażenia
- Z papryk ścinam czapeczki i czyszczę środki. Ser kroję na małe kawałki. Czosnek przepuszczam przez praskę.
- Jajko rozbijam w miseczce razem z jogurtem, dodaję resztę składników. Całość mieszam.
- Farszem wypełniam papryki i smażę na rozgrzanej oliwie z każdej strony do czasu, aż skórka zacznie pękać.
- Podaję ciepłe. Smacznego 🙂
Moje uwagi : Po usmażeniu można ściągnąć skórkę z papryki. Ser dojrzewający można zastąpić zwykłym twarogiem.
28 komentarzy
jak dla mnie – świetny pomysł!
prezentuje się naprawdę świetnie!
Nigdy nie słyszałam o takim serze ,ale przepis ciekawy.
lubię takie papryczki, świetny przepis:)
Ja często podobną przygotowuję na grilla, jest boska 😀
Bardzo ciekawy farsz 🙂 Pięknie wyglądają!
ależ pięknie barwny przepis!
Bardzo lubię takie papryczki:)
Pięknie wyglądają te papryczki. Już sobie wyobrażam jak fantastycznie smakują 🙂
Dziękuję i pozdrawiam:))
Wszystkie wersje papryk faszerowanych uwielbiam. Zapisuję do zrobienia 🙂
Tego potrzebowałam zaraz robię (mam gości)przyda się jak znalazł pozdrawiam
Mniam, mniam…. lekko i pysznie….:))
Pięknie podane i smakowita przystawka 🙂
A gdzież ser taki kupić???
Ja kupiłam w Lidlu:) Musisz czytać opis z tyłu opakowania 🙂
Świetny pomysł:))wygląda pysznie:)chętnie wypróbuję:))Pozdrawiam serdecznie:))
Super 🙂 a można użyć fety?
Oczywiście, jadłam z fetą, ale dla mnie za słono 🙂
Ale wspaniały kolor ! Jadłabym 🙂
takiej papryki jeszcze nie jadłam… jeszcze! 🙂
Przepis na pewno wypróbuję tylko w wersji piekarnikowej 🙂 ta czerwień wyglada bardzo smakowicie 🙂
U Ciebie kochana wszystko zawsze wygląda tak pięknie i smacznie, że ślinka cieknie 🙂 Pycha!
Dziękuję za miłe komentarze 🙂
Pięknie wygląda i na pewno pysznie smakuje!!!!
Ojojoj i ja dawno u Ciebie nie byłąm, tyle mam zajęć, że głównie odwiedzam już osoby komentujące na blogu, ale ile zmian u Ciebie! Bardzo mi się podobają!
A ciacho, czasem najprostsze smakuję najlepiej:)
Spróbowałam zrobić z fetą, bo nie widziałam skąd wziąć taki ser 😉 a fetę akurat miałam – rewelacja na grillu!
Tak, mi również bardzo smakuje w tym wydaniu. Pozdrawiam Serdecznie :))