Pomysł na szybki, warzywny obiad bez mięsa. Warzywa smażę, następnie krótko gotuję z dodatkiem śmietanki. Gęsty sos, podaję z ulubionym makaronem i z parmezanem. Całość lubię jeszcze posypać świeżo zmielonym pieprzem i płatkami chili. Dobry i pożywny obiad, gotowy w 30 minut 🙂
Składniki na makaron z sosem z brązowych pieczarek
- 300 g brązowych pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 por ( jasna i jasnozielona część )
- 4 połówki suszonych pomidorów ( nie są koniecznością , ja dałam takie z torebki )
- 100 – 150 ml słodkiej śmietanki
- łyżka świeżo startego sera typu parmezan lub bursztyn
- duża szczypta suszonego tymianku / duża szczypta papryczki chili
- sól i pieprz do smaku
Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj. Z pora usuń wierzchnie liście, przekrój wzdłuż na pół i pokrój na półplasterki. Suszone pomidory ( jeżeli używasz ) pokrój w kostkę. Pieczarki dokładnie umyj, pokrój na grubsze plasterki.
Na dnie większej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, por i czosnek. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodaj pieczarki, całość pomieszaj i gotuj pod przykryciem około 5 minut. W razie potrzeby można dodać trochę wody, ale sos powinien być gęsty.
Dodaj śmietankę, sporą szczyptę roztartego tymianku, pomieszaj i dopraw sos do smaku. Całość jeszcze chwilę podgrzewaj.
Gorący sos podaj z ulubionym makaronem. Gotową potrawę posyp startym serem i płatkami papryczki chili lub zmieloną papryczką chili, ja dodałam jeszcze odrobinę koperku.
Smacznego 🙂