Home Dania i dodatki Jesienna zupa grzybowa

Jesienna zupa grzybowa

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Mocno aromatyczna, gęsta zupa ze świeżymi i suszonymi grzybami. Do zupy wykorzystałam podgrzybki i resztki, zmielonych grzybów suszonych, chociaż można oczywiście sięgać po inne grzyby – prawdziwki, kurki, czy nawet pieczarki. Zupa grzyba, to najlepsza zupa jesienna dla całej rodziny 🙂

Jesienna zupa grzybowa

Składniki na zupę grzybową

  • około 2 litry wody lub bulionu
  • około 15 – 20 sztuk małych podgrzybków
  • 2 łyżki zmielonych grzybów suszonych
  • 3 ziemniaki
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula i 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej lub jaglanej
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • 80 ml śmietanki do zup

Przyprawy

  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Warzywa obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na plasterki. Grzyby starannie umyj i pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w piórka, czosnek pokrój na plasterki. Kaszę przepłukaj pod bieżącą wodą na sitku.

Wodę gotuj na małym ogniu z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, marchewki, pietruszki i ziemniaków.

Na niewielkiej ilości oleju lub masła klarowanego, smaż cebulę i czosnek, kiedy cebula się lekko przyrumieni, dorzuć grzyby. Całość smaż mieszając, około dwie minuty i dodaj do wywaru.

Po chwili dodaj kaszę, pomieszaj i nadal gotuj około 15 minut. Dodaj grzyby suszone, majeranek i śmietankę, pomieszaj,  gotuj kolejne 5 minut.

Na koniec dopraw zupę do smaku wg. uznania. Na talerzu można posypać pietruszką.

Smacznego 🙂

Powiązane posty

Zostaw komentarz