Mocno aromatyczna, gęsta zupa ze świeżymi i suszonymi grzybami. Do zupy wykorzystałam podgrzybki i resztki, zmielonych grzybów suszonych, chociaż można oczywiście sięgać po inne grzyby – prawdziwki, kurki, czy nawet pieczarki. Zupa grzyba, to najlepsza zupa jesienna dla całej rodziny 🙂
Składniki na zupę grzybową
- około 2 litry wody lub bulionu
- około 15 – 20 sztuk małych podgrzybków
- 2 łyżki zmielonych grzybów suszonych
- 3 ziemniaki
- 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula i 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej lub jaglanej
- olej lub masło klarowane do smażenia
- 80 ml śmietanki do zup
Przyprawy
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Warzywa obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na plasterki. Grzyby starannie umyj i pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w piórka, czosnek pokrój na plasterki. Kaszę przepłukaj pod bieżącą wodą na sitku.
Wodę gotuj na małym ogniu z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, marchewki, pietruszki i ziemniaków.
Na niewielkiej ilości oleju lub masła klarowanego, smaż cebulę i czosnek, kiedy cebula się lekko przyrumieni, dorzuć grzyby. Całość smaż mieszając, około dwie minuty i dodaj do wywaru.
Po chwili dodaj kaszę, pomieszaj i nadal gotuj około 15 minut. Dodaj grzyby suszone, majeranek i śmietankę, pomieszaj, gotuj kolejne 5 minut.
Na koniec dopraw zupę do smaku wg. uznania. Na talerzu można posypać pietruszką.
Smacznego 🙂