Pyszna, całkiem pożywana zupa z pulpetami z mielonego mięsa indyka, fasolą z puszki i z warzywami korzeniowymi. To jedna z najsmaczniejszych zup i z powodzeniem starczy za cały obiad. Kupując gotowe mielone mięso, znacznie skrócisz czas przygotowania takiego obiadu. Jeżeli rezygnujesz z fasolki, dodaj więcej warzyw 🙂
Polecam spróbować 🙂
Składniki na zupę z pulpetami z indyka
Składniki na pulpety
- 400 g zmielonego mięsa indyka
- żółtko z jajka
- 1/2 namoczonej i odciśniętej grahamki
- duża szczypta pieprzu, soli i majeranku
Wszystkie składniki dokładnie połącz dłonią i uformuj małe pulpety, odłóż na deskę.
Składniki na zupę
- 1, 5 lita wody
- 2 małe marchewki state na plasterki
- 1 pietruszka starta na plasterki
- 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 1 puszka osączonej fasoli
- 2 łyżeczki majeranku / 4 liście laurowe / kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- 1 bloczek serka topionego ( 90 g )
- garść posiekanej pietruszki
- olej do smażenia
Na dnie garnka, rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj marchewkę, pietruszkę i czosnek. Wszystko smaż mieszając, aż warzywa lekko zmiękną. Dolej wodę, dorzuć liście laurowe, ziele angielskie i ziemniaki.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, smaż pulpety z każdej strony, aż zmienią kolor i dodaj do zupy. Całość gotuj pod przykryciem, około 35 minut.
Na koniec dodaj fasolkę, serek pokrojony na mniejsze kawałki, majeranek i kurkumę, wszystko pomieszaj. Gotuj jeszcze kilka minut i dopraw do smaku.
Przed podaniem, posyp świeżo posiekaną pietruszką. Smacznego 🙂