Home Dania i dodatki Filety kurczaka w sosie porowo – marchewkowym

Filety kurczaka w sosie porowo – marchewkowym

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Zamiast tradycyjnych filetów kurczaka w jajku i panierce, skuś się na smaczne piersi kurczaka w sosie z pora i marchewki. To danie ma sporo zalet – robi się szybko, ma apetyczny kolor, świetnie smakuje, jest lekkie, pożywne i zdrowe 🙂 Polecam na obiad dla całej rodziny 🙂

Filety kurczaka w sosie z porem i marchewką

Składniki na filety kurczaka w sosie z pora i marchewki

  • 2 filety z kurczaka
  • 3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 młode marchewki
  • 1 mały por
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek, papryka, oraz sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • łyżka posiekanej pietruszki lub koperku

Filety umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Każdą pierś, przekrój na dwa cieńsze płaty. Płaty kurczaka posyp tymiankiem, papryką, solą i pieprzem, oraz obtocz w mące kukurydzianej.

Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Pora natnij wzdłuż, usuń wierzchnie liście i pokrój na półplasterki. Czosnek drobno posiekaj.

Na rozgrzany olej daj filety kurczaka, smaż na małym ogniu z każdej strony na rumiano. Dorzuć czosnek, marchewkę i por, pomieszaj. Dolej również 1/2 szklanki gorącej wody, całość gotuj około 15 minut, aż mięso będzie zupełnie miękkie, a sos zgęstnieje. W razie konieczności, dopraw do smaku. Na koniec, dodaj koperek lub pietruszkę.

Podawaj jak lubisz, z ryżem lub z ziemniakami i surówką 🙂 Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

Zostaw komentarz