Home Dania i dodatki Zdrowa zupa z czerwoną soczewicą

Zdrowa zupa z czerwoną soczewicą

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Nie ma zup niezdrowych, wywar z mięsa, warzyw i ziół za każdym razem będzie zdrowy. Są za to mniej i bardziej zdrowe zupy, a zupa z czerwoną soczewicą i warzywami korzeniowymi, zdecydowanie należy do najzdrowszych zup.

Ta zupa na pewno nasyci, rozgrzeje i będzie dobrze smakować 🙂

Zupa z czerwoną soczewicą

Składniki na zupę z czerwonej soczewicy

  • 1,5 litra wody
  • 4 ziemniaki
  •  większa marchewka
  •  większa pietruszka
  • cebula i 3 ząbki czosnku
  • 100 g. czerwonej soczewicy
  • szklanka passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • łyżka majeranku / kilka liści laurowych / kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane do smażenia

Ziemniaki pokrój na większą kostkę, marchewkę i pietruszkę zetrzyj na plasterki. Cebulę pokrój na małą kostkę, czosnek drobno posiekaj. Soczewicę opłucz na sitku.

Wodę gotuj z dodatkiem ziemniaków, liści laurowych i ziela angielskiego.

Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki masła klarowanego, dodaj cebulę i czosnek, po chwili dorzuć marchewkę i pietruszkę. Całość smaż mieszając, około 2 minuty. Zawartość patelni dodaj do wywaru, dodaj też soczewicę i majeranek. Wszystko gotuj na małym ogniu, do czasu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie.

Na koniec dodaj przecier pomidorowy i śmietankę, zupę jeszcze raz zagotuj, dopraw do smaku wg. uznania. Gotową zupę, można posypać świeżo posiekaną pietruszką. Smacznego 🙂

Powiązane posty

1 komentarz

Królowa Karo 1 kwietnia 2024 - 14:32

Po tym świątecznym objadaniu taka zupka jak znalazł 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz