Nie ma dobrej, zimowej zupy, bez warzyw korzeniowych i strączkowych, żeby wzbogacić smak wywaru, dodaj jeszcze przecier z pomidorów i aromatyczne przyprawy. Jeżeli nie masz czasu na moczenie i gotowanie fasoli, dodaj fasolę z puszki. Taka zupa to zastrzyk cennych witamin i składników odżywczych, gotowane warzywa są lekkostrawne, a sama zupa porządnie rozgrzewa i zaspakaja apetyt 🙂
Składniki na zimową zupę z warzyw i fasoli
- 4 ziemniaki
- 2 mniejsze marchewki
- 1 pietruszka
- 1 duży por ( jasna i jasnozielona część )
- 4 drobno pokrojone ząbki czosnku
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 2 puszki białej fasoli
- po kilka gałązek pietruszki, selera i lubczyku
- 70 ml śmietanki do zup ( opcjonalnie )
- kilka liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, łyżka majeranku
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- 2 litry wody lub bulionu
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, pietruszkę i marchewkę zetrzyj na plasterki.
Z pora usuń wierzchnie liście, przekrój wzdłuż na dwie części, starannie umyj z zanieczyszczeń i pokrój na cienkie półplasterki.
Do bulionu lub wody, daj liście laurowe, ziele angielskie i związane gałązki ziół. Gotuj chwilę, następnie dodaj ziemniaki, gotuj pod przykryciem na średnim ogniu.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj por i czosnek, całość chwilę smaż mieszając, następnie dodaj marchewkę i pietruszkę. Wszystko pomieszaj i smaż jeszcze kilka minut.
Warzywa z patelni dodaj do bulionu, gotuj wszystko na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie. Dodaj też przecier z pomidorów, fasolę i majeranek. Jeżeli używasz, dodaj śmietanę do zup. Całość jeszcze chwilę podgrzewaj i dopraw do smaku, ja doprawiłam domową pastą z warzyw
Gorącą zupę z warzywami i fasolą, posyp świeżą pietruszką. Smacznego 🙂
2 komentarze
O tak, idealna zupa na zimowy sezon 🙂
Zimą zupy smakują najlepiej! Mniam!