Bardzo łatwe ciasto, nawet dla mniej wprawnej ręki, z mocno dojrzałymi bananami i orzechami. Zamiast orzechów, możesz dodać posiekane suszone owoce, czy gorzką czekoladę. Jeżeli masz większą rodzinę, polecam zrobić ciasto z podwójnej porcji, to ciasto bardzo szybko znika. Jest miękkie, puszyste, bardzo smaczne…pycha 🙂
Śniadaniowe ciasto z bananami / foremka 11 x 24cm.
- 2 jajka
- 1/3 szklanka cukru
- 100 ml. oleju
- 1 pełna szklanka mąki ( można użyć mąki chlebowej )
- 2 dojrzałe banany
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść posiekanych orzechów
- szczypta soli
Banany dokładnie rozgnieć widelcem, na gładki mus.
Do miski daj jajka i cukier, mikserem lub rózgą kuchenną zmiksuj lub roztrzep składniki. Następnie dodaj olej i mus bananowy. Na krótko zwiększ obroty miksera, połącz składniki na gładki krem.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, dokładnie połącz składniki. Na koniec dodaj posiekane orzechy.
Surową masę, daj do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię.
Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni, około 55 minut. Pod koniec pieczenia, zrób próbę patyczkiem do szaszłyków, jeżeli patyczek wbity w ciasto jest suchy, ciasto jest dopieczone.
Gotowe ciasto bananowe zostaw do schłodzenia. Smacznego 🙂
3 komentarze
Ciasto wygląda pysznie i chyba bym je jadła nie tylko na śniadanie 😉 😀
Tyle dobroci w środku że trudno się powstrzymać od zjedzenia
Chyba każdy lubi chlebek bananowy:)
Pięknie wyrósł i wygląda bardzo apetycznie:)
Pozdrawiam