Risotto, to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzania ryżu we Włoszech. Każde risotto smakuje inaczej, każde inaczej wygląda. Moje risotto z kurkami jest łatwe do zrobienia i już po 30 – stu minutach, będziesz się cieszyć pysznym obiadem. Kurki wybrałam nieprzypadkowo, w końcu sezon na grzyby na dobre się rozkręca 🙂
Składniki na łatwe risotto z kurkami
- 200 g ryżu carnaroli lub arborio
- 700 ml wody lub bulionu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 200 g kurek lub innych grzybów leśnych
- płaska łyżeczka tymianku
- kilka gałązek pietruszki
- 2 łyżki świeżo startego twardego sera ( parmezan lub bursztyn )
- sól i pieprz do smaku
- olej lub masło klarowane do smażenia
Cebulę pokrój na małe kawałki, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Grzyby dokładnie wyczyść. Możesz kurki zamoczyć w misce z ciepłą wodą z łyżeczką soli, delikatnie pomieszać, poczekać 1 -2 minuty, aż piasek i inne nieczystości opadną na dno. Po umyciu, większe kurki pokrój na kawałki, małe grzyby mogą zostać w całości.
Na dnie dużej patelni z grubym dnem, rozgrzej niewielką ilość oleju lub masła klarowanego, dodaj cebulę, czosnek i liście laurowe. Wszystko smaż mieszając, aż cebulka lekko się przyrumieni.
Dodaj ryż, całość ponownie smaż mieszając, około 1-2 minuty. Teraz dolej 700 ml wody lub bulionu, dodaj też łyżeczkę soli, wszystko zagotuj, następnie zmniejsz gaz do minimum. Ryż gotuj pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
Ryż gotuj około 20 minut, w połowie gotowania, dorzuć kurki i tymianek, pomieszaj i gotuj kolejne 10 minut. Kiedy ryż wchłonie całą wodę, dodaj parmezan i pietruszkę, dopraw do smaku.
Wegańskie risotto z kurkami, gotowe. Smacznego 🙂
1 komentarz
Uwielbiam takie risotto 😀