Home Dania i dodatkiPrzetwory Dobra papryka konserwowa do słoików

Dobra papryka konserwowa do słoików

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Papryka w zalewie z octem i przyprawami, to obowiązkowa pozycja wśród przetworów na zimę. Papryka konserwowa, będzie znakomitym dodatkiem do pieczonych mięs, serów, na kolację, czy na biesiadnym stole. Miód doskonale równoważy smaki, papryka jest idealnie słodka, chrupiąca i kwaskowa  🙂

Dobra papryka konserwowa do słoików

Składniki na paprykę do słoików / około 13 słoików 300 ml.

  • około 2 kg czerwonej papryki ( u mnie 2 kg 300 g )
  • 3 litry wody
  • niepełna szklanka octu
  • 2 łyżki soli
  • 4 – 5 łyżek miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • garść liści laurowych
  • 2 pełne łyżki ziaren pieprzu
  • 2 łyżki ziaren ziela angielskiego
  • ziarenka gorczycy
  • główka czosnku

Przygotuj, około 13 czystych i wyparzonych słoików z zakrętkami o pojemności 300 ml.

Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i podziel na mniejsze, podłużne kawałki.

Do garnka daj 3 litry wody, sól, ocet, olej, cukier, wszystko zagotuj.  Na koniec dodaj miód, całość pomieszaj do rozpuszczenia miodu.

Do każdego słoika, daj po dwa liście laurowe, kilka ziaren pieprzu ( 5-6 sztuk ), kilka ziaren ziela angielskiego ( 3-4 sztuki ), płaską łyżeczkę gorczycy, oraz po 2-3 ząbki czosnku. Ząbki czosnku, można przekroić na pół, uwolnią wtedy więcej aromatu.

W słoikach, ułóż ciasno paprykę. Całość zalej gorącą zalewą i starannie zakręć.

Pasteryzacja słoików :

Na dnie większego garnka, wyłożonego ściereczką, ułóż słoiki. Nalej wodę do połowy wysokości słoików, garnek przykryj pokrywką i zagotuj.  Po zagotowaniu, zmniejsz gaz do minimum. Całość gotuj na bardzo małym ogniu, około 15 minut.  Następnie ułóż słoiki na desce i przykryj ściereczką, powinny się wolno schładzać.  Można też zostawić słoiki na noc w garnku, do schodzenia.

 

Powiązane posty

Zostaw komentarz