Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Tort z mrożonymi malinami i mascarpone

Tort z mrożonymi malinami i mascarpone

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Propozycja na tort w letnim wydaniu, z mrożonymi malinami, prostym kremem śmietankowym, a to wszystko przełożone delikatnym biszkoptem, nasączonym cytrynową herbatą.

Tort prosty, bez zbędnych dekoracji, po prostu smaczny i aromatyczny deser na letnie przyjęcia 🙂

Tort z mrożonymi malinami i mascarpone

Składniki na jeden blat biszkoptowy ( potrzebne będą dwa) / tortownica śr. 25 cm

  • 3 jajka
  • 70 g cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa owocowa

  • 500 g mrożonych malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 250 ml. wrzątku

Masa śmietankowa

  • 600 ml. schłodzonej śmietanki kremówki
  • 250 g. mascarpone
  • 4 pełne łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 70 ml. wrzątku

Poncz do nasączenia biszkoptów

  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • sok z małej cytryny
  • 4 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki na biszkopt, powinny być w temperaturze pokojowej.

Jaja ubij z cukrem na najwyższych obrotach, na mocno puszystą, gęstą i lśniącą pianę. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszaj tylko do połączenia składników.

Spód tortownicy, wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do foremki, wyrównaj powierzchnię. Biszkopt piecz w temp. 180 stopni, około 17 minut do mocnego zrumienienia. Po upieczeniu, ciasto upuść na podłogę z wysokości 50 cm, ten zabieg sprawi, ze biszkopt nie upadnie. Odstaw do schłodzenia.

Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem.

Schłodzoną śmietanę ubijaj z mascarpone i cukrem na puszystą i sztywną masę.

Żelatynę rozpuść w wodzie i zostaw do napęcznienia. Następnie delikatnie podgrzej i szybko mieszaj ( nie przegrzewaj ).  Do płynnej żelatyny, dodaj dwie łyżki kremu, pomieszaj. Następnie dodaj masę do reszty ubitej śmietany z mascarpone. Ponownie pomieszaj.

Biszkopty nasącz ponczem. Na pierwszy biszkopt, daj połowę masy śmietanowej.

Galaretki rozpuść w gorącej wodzie. Dodaj mrożone maliny, dokładnie pomieszaj. Masa prawie od razu tężeje.

Tężejącą masę malinową, rozłóż na warstwie śmietanowej. Na warstwę malinową, rozłóż resztę masy ( odrobinę można zostawić do dekoracji ).

Na wierzchu połóż drugi biszkopt, delikatnie dociśnij. Górę tortu, można posmarować resztą masy.

Tort daj do lodówki. Najbardziej smakuje na drugi i trzeci dzień. Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

1 komentarz

Iwona T. 6 sierpnia 2022 - 18:56

Pyszny ! 😀

Odpowiedź

Zostaw komentarz