Propozycja na tort w letnim wydaniu, z mrożonymi malinami, prostym kremem śmietankowym, a to wszystko przełożone delikatnym biszkoptem, nasączonym cytrynową herbatą.
Tort prosty, bez zbędnych dekoracji, po prostu smaczny i aromatyczny deser na letnie przyjęcia 🙂
Składniki na jeden blat biszkoptowy ( potrzebne będą dwa) / tortownica śr. 25 cm
- 3 jajka
- 70 g cukru
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa owocowa
- 500 g mrożonych malin
- 2 galaretki malinowe
- 250 ml. wrzątku
Masa śmietankowa
- 600 ml. schłodzonej śmietanki kremówki
- 250 g. mascarpone
- 4 pełne łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 70 ml. wrzątku
Poncz do nasączenia biszkoptów
- 1 szklanka mocnej herbaty
- sok z małej cytryny
- 4 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki na biszkopt, powinny być w temperaturze pokojowej.
Jaja ubij z cukrem na najwyższych obrotach, na mocno puszystą, gęstą i lśniącą pianę. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszaj tylko do połączenia składników.
Spód tortownicy, wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do foremki, wyrównaj powierzchnię. Biszkopt piecz w temp. 180 stopni, około 17 minut do mocnego zrumienienia. Po upieczeniu, ciasto upuść na podłogę z wysokości 50 cm, ten zabieg sprawi, ze biszkopt nie upadnie. Odstaw do schłodzenia.
Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem.
Schłodzoną śmietanę ubijaj z mascarpone i cukrem na puszystą i sztywną masę.
Żelatynę rozpuść w wodzie i zostaw do napęcznienia. Następnie delikatnie podgrzej i szybko mieszaj ( nie przegrzewaj ). Do płynnej żelatyny, dodaj dwie łyżki kremu, pomieszaj. Następnie dodaj masę do reszty ubitej śmietany z mascarpone. Ponownie pomieszaj.
Biszkopty nasącz ponczem. Na pierwszy biszkopt, daj połowę masy śmietanowej.
Galaretki rozpuść w gorącej wodzie. Dodaj mrożone maliny, dokładnie pomieszaj. Masa prawie od razu tężeje.
Tężejącą masę malinową, rozłóż na warstwie śmietanowej. Na warstwę malinową, rozłóż resztę masy ( odrobinę można zostawić do dekoracji ).
Na wierzchu połóż drugi biszkopt, delikatnie dociśnij. Górę tortu, można posmarować resztą masy.
Tort daj do lodówki. Najbardziej smakuje na drugi i trzeci dzień. Smacznego 🙂
1 komentarz
Pyszny ! 😀