Tylko nieliczni cenią pokrzywę, dla większości to uciążliwy, parzący chwast. Tymczasem w naszej strefie klimatycznej, pokrzywa to jedna najcenniejszych roślin leczniczych. Liście pokrzywy zawierają witaminy tj. A, E, K, B, C, sole mineralne, kwasy organiczne, garbniki. Surowcem leczniczym są nie tylko liście, ale również korzenie i kłącza rośliny.
Młode liście pokrzywy, można przyrządzać jak szpinak – omlety, potrawki, sałatki wiosenne, sosy, zupy, czy nadzienie na pierogi, tarty, rolady. Pokrzywa jest naturalnych barwnikiem spożywczym, można ją wykorzystać do barwienia np. lukru, czy wielkanocnych jajek.
Z pokrzywy, można przyrządzić ceniony napar, herbatę z liści pokrzywy ( zwłaszcza tej suszonej ). Osoby, które nie przepadają za smakiem tej herbaty, mogą złagodzić jej smak sokiem z malin, cytryny, czy miodem. Herbata z pokrzywy, oczyszcza organizm z toksyn, reguluje przemianę materii, obniża poziom cukru, wzmacnia odporność, przeciwdziała anemii. Podobne działanie ma sok z pokrzyw, dodany do wiosennych, wzmacniających i odtruwających koktajli, czy pokrzywa dodana do zupy pod koniec gotowania.
Pokrzywę zbieraj z czystych ekologicznie terenów ( najlepiej młode liście ), jeszcze przed kwitnieniem i susz w przewiewnym i zacienionym miejscu. Liście pokrzywy, można z powodzeniem mrozić 🙂
Po więcej przepisów na zdrowe zupy – kremy, zapraszam na stronę Przepisy.pl
Składniki na zdrową zupę – krem z pokrzyw
- 1 i 1/2 litra gorącej wody
- 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 pietruszka pokrojona w plasterki
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku
- 1 większy por pokrojony na plasterki ( jasna i jasnozielona część )
- pęczek młodych gałązek pokrzywy ( łodyżki nie mogą być zdrewniałe )
- mała gałązka lubczyku ( opcjonalnie pietruszka, seler )
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżka soku z cytryny
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
Do podania – grzanki lub groszek ptysiowy.
Na oliwie, smaż cebulę, por i czosnek, do zrumienienia. Dodaj ziemniaki i pietruszkę, dolej gorącą wodę.
Całość gotuj około 25 minut, do czasu, kiedy warzywa będą miękkie. Dodaj bazylię, gałkę muszkatołową, pokrzywę, lubczyk i sok z cytryny. Gotuj chwilę na małym ogniu, zmiksuj na krem. Dopraw do smaku.
Podawaj jak lubisz, można posypać delikatnie ostrą papryką, skropić oliwą, dodać grzanki. Jest pysznie i zdrowo.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Super zupka z super mocą 😉
Bardzo zachęcająco wygląda Twoja zupa.
Jest naprawdę smaczna 🙂
Niestety coraz trudniej znaleźć takie ekologiczne pokrzywy, ale rzeczywiście to bardzo cenna roślina.