Naleśniki z tego przepisu, są bardzo cieniutkie i delikatne. Koniecznie wypróbuj ten przepis, a nigdy nie zrobisz już tradycyjnych naleśników. Najbardziej lubimy naleśniki ze smażonymi jabłkami, lub z mieszanką serka śmietankowego i jogurtu. Nigdy nie dodaję cukru, do ciasta naleśnikowego. Nie zjedzone naleśniki, można zapiec na następny dzień np. z dodatkiem smażonych warzyw 🙂
Składniki na delikatne naleśniki z wrzącą wodą / 8 sztuk
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wrzącej wody
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- spora szczypta soli
Do miski daj jajka i sól. Energicznie połącz składniki rózgą kuchenną, powinna powstać rzadka piana.
Dodaj mleko i olej, ponownie pomieszaj. Dosyp szklankę mąki, połącz składniki.
Strumieniem wlej gorącą wodę, cały czas mieszaj ciasto. Dosyp resztę mąki, pomieszaj. Powinna powstać masa o konsystencji maślanki, lekko gęsta, ale lejąca. Ciasto odstaw na 20 minut.
Na dno patelni do smażenia naleśników, nalej trochę oleju. Papierowym ręcznikiem, rozsmaruj olej na całej powierzchni.
Na nagrzaną patelnię, równomiernie rozlej porcję ciasta. Kiedy spód ciasta się upiecze, wsuń płaską szpatułkę pod naleśnik i obróć go na dugą stronę. Po upieczeniu kilku naleśników, ponownie natłuść dno patelni.
Piecz na rumiano. Smacznego 🙂
Uwagi – Jeżeli potrzebujesz więcej ciasta. Dolej więcej gorącej wody i dodaj tyle mąki, żeby konsystencja ciasta była odpowiednia.
4 komentarze
O takim przepisie na naleśniki nie słyszałam, wypróbuje przy najbliższym przygotowywaniu naleśniczków:)
Polecam spróbować 🙂
Też takie robię, są wspaniałe. Troszkę inny miałam przepis, tzn. dodaję jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej. A olej wlewam do ciasta i nie muszę tłuścić patelni.
Tak czy tak, jak kto woli, naleśniki z gorącą wodą polecam.
Gorącą wodę dodaję także do ciasta na pierogi. Też jest super.
Dziękuję za miły komentarz, następnym razem wypróbuję z mąką ziemniaczaną 🙂