Tym razem, znakomita szarlotka z prażonymi jabłkami 🙂 Prażone jabłka, częściowo zamieniają się w aromatyczny mus jabłkowy, który możesz wykorzystać nie tylko do szarlotki. Gorące, prażone jabłka, pysznie uzupełniają się również z poranną owsianką.
Szarlotka z musem jabłkowym, znakomicie smakuje na ciepło, dodatkowo ma dużą wadę…bardzo szybko znika. Naprawdę miałam szczere chęci, zrobić więcej ładniejszych zdjęć, niestety nie zdążyłam 😀
Składniki na szarlotkę z prażonymi jabłkami
Składniki na mus jabłkowy
- 1, 5 kg jabłek *
- 2 łyżki cukru ( opcjonalnie )
- cukier z wanilią
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka masła
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej masło, dodaj 3/4 jabłek. Patelnię przykryj na kilka minut, kiedy jabłka puszczą sok, ściągnij pokrywkę. Dodaj sok z cytryny, pomieszaj i gotuj na małym ogniu. Dodaj cukier z wanilią i w razie potrzeby zwykły cukier, pomieszaj.
Pod koniec gotowania, dodaj resztę jabłek i mąkę ziemniaczaną. Gotuj mieszając, do czasu, kiedy druga porcja jabłek, częściowo zacznie się rozpadać. Dodaj cynamon, pomieszaj. Gotowy mus, zostaw do lekkiego przestudzenia.
* Do szarlotki najlepsze będą twardsze, kwaskowate jabłka np. szara reneta. Ja wykorzystałam bardziej soczyste, miękkie jabłka. Jeżeli robisz mus z renety, dodaj trochę wody, ponieważ reneta ma mniej soku i ma twardszy miąższ.
Składniki na ciasto do szarlotki / blaszka 21/26 cm
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- 2 łyżki cukru
- dodatkowo 2 arkusze papieru do pieczenia
Mąkę przesiej do miseczki, razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki, cukier oraz jajko.
Połącz składniki w dłoniach, na gładkie i elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleić, można dodać odrobinę mąki.
Gotowe ciasto daj do lodówki na 30 minut, do schłodzenia. Następnie przekrój ciasto, na dwie równe połowy.
Blaszkę o wymiarach 21 x 26 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Jednym kawałkiem ciasta, starannie wylep spód foremki. Ciasto nakłuj widelcem i daj nagrzanego piekarnika. Piecz około 8 minut w temperaturze 180 stopni.
Na podpieczony spód, wyłóż mus jabłkowy.
Na drugim arkuszu papieru, obrysuj obwód foremki. Drugi kawałek ciasta rozwałkuj na papierze, dopasowując do wielkości foremki. Przenieś ciasto na mus jabłkowy, ostrożnie ściągnij papier.
Szarlotkę piecz około 50 minut, w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Gotową szarlotkę, podziel na porcje ostrym nożem, posyp cukrem pudrem. Smacznego 🙂
6 komentarzy
idealna na wrześniowe popołudnie!
Pozdrawiam Madzia 🙂
Jakie pyszności 😀 Super 😀
Mniam! Nie ma nic lepszego na chłodne, jesienne dni 🙂
Dokładnie, szarlotka rządzi 🙂
I jak tu nie lubić takiej szarlotki 🙂 Mniami 🙂