Smaczny i sycący wegetariański obiad, z boczniakami i z warzywami. Do tego dania wybieraj młode, delikatniejsze boczniaki. Warzywa gotowałam w małym garnku na parze, ziemniaki w wodzie, a na sitku brokuły i marchewkę.
To ekonomiczny i zdrowy sposób, na szybki obiad 🙂
Składniki na boczniki w panierce panko
- 250 g. młodych boczniaków
- 1,5 szklanki panierki panko lub bułki tartej
- 1 duże jajko
- 1 mały brokuł
- 2 marchewki
- 8 małych ziemniaków
- 2 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku lub koperku
- pieprz / sól / majeranek / czosnek granulowany
- 2 łyżki startego, zamrożonego masła
- olej do smażenia
Boczniki umyj i rozłóż na papierowym ręczniku. Posyp równomiernie solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.
Warzywa umyj i obierz. Brokuł podziel na różyczki, marchewkę pokrój na plasterki.
Ziemniaki zalej wodą, dodaj niewielką ilość soli. Na sitku do gotowania na parze, połóż różyczki brokułu i marchewkę, sitko daj na garnek z ziemniakami. Ziemniaki gotuj do miękkości. Warzywa na sitku gotuj do czasu, aż będą al dente.
Boczniki zanurz kolejno, w rozkłóconym jajku i w panierce. Smaż z każdej strony na rumiano, na gorącym oleju.
Smażone boczniaki odkładaj na papierowy ręcznik, do osączenia.
Na gorące warzywa, rozłóż wiórki startego masła, posyp świeżo posiekanymi ziołami. Podawaj od razu z gorącymi bocznikami. Smacznego 🙂
4 komentarze
ale super obiad wyszedł:)
Uwielbiam grzyby przygotowywane w panierce, ostatnio próbowałam tak zrobić rydze, też przepyszne! 🙂
To prawda. Pozdrawiam 🙂
Bardzo ładnie się prezentuje