Home Dania i dodatki Kurczak pieczony na patyku

Kurczak pieczony na patyku

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Szaszłyki z kurczaka, są bardzo popularną przekąską w kuchni tajskiej i japońskiej. Odpowiednio zamarynowane mięso, jest podane z sosem orzechowym lub sojowym. Szaszłyki można upiec w piekarniku, na grillu, ale również można smażyć na patelni grillowej lub zwykłej.

Tak przygotowanego kurczaka, podaj jako przystawkę lub przekąskę. Kurczak pieczony na patyku podany z ryżem, pieczywem i surówką, stanowi pełny, smaczny i ciekawy posiłek 🙂

Kurczak pieczony na patyku

Kurczak pieczony na patyku

Składniki na kurczaka na patyku

  • 3 mniejsze piersi z kurczaka
  • 8 patyczków do szaszłyków lub do kurczaka satay
  • 6 – 8 cienko krojonych plasterków boczku

Składniki na marynatę

  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki papryki w proszku ( można pomieszać z chili )
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki miodu

Każdą pierś przekrój, na dwa cieńsze płaty. Otrzymasz 6 plasterków.

W misce, pomieszaj składniki marynaty.  Każdy kawałek kurczaka, posmaruj marynatą, daj do miseczki i odstaw na kilka godzin do lodówki.

Piekarnik nagrzej do temperatury 190 – 200 stopni, funkcja grill. Patyki do szaszłyków posmaruj olejem.

Następnie, pokrój piersi na paseczki o szerokości około 2 – 3 cm. Na każdym paseczku, połóż podłużny pasek boczku. Mięso, razem z boczkiem nabij na patyk, tworząc kształt harmonijki.

Tak przygotowane szaszłyki, piecz do mocnego zrumienienia. Można je również smażyć, na patelni grillowej. W trakcie pieczenia, można mięso delikatnie spryskać olejem.

Smacznego 🙂

 

 

 

Powiązane posty

3 komentarze

Magdalena 17 lutego 2021 - 20:16

jak smacznie!

Odpowiedź
admin 17 lutego 2021 - 20:33

Dziękuję Madzia 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 24 lutego 2021 - 11:53

wyglądają mega apetycznie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz