Coś dobrego, dla fanów kruchych ciast ze śliwkami. Do tego ciasta, wybieraj owoce dojrzałe i słodkie. Ciasto bardzo łatwe, dla początkujących.
Idealne na schyłek lata, do owocowej herbaty 🙂
Składniki na ciasto kruche ze śliwkami
– 250 g mąki pszennej
– 125 g masła
– 100 g cukru
– 1 żółtko
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki gęstego jogurtu lub gęstej śmietany
– około 500 – 600 g śliwek węgierek
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki.
Resztę składników daj do miseczki i połącz w elastyczną, zwartą masę. Masę podziel na dwie części, jedną większą ( 3/4 ciasta ) i jedną mniejszą (1/3 ciasta ). Mniejszą część daj do lodówki.
Blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Spód blaszki wylep większą częścią ciasta, ciasto ponakłuwaj widelcem. Daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiecz około 12 minut.
Na podpieczony spód wyłóż śliwki skórką do dołu, na śliwki pokrusz resztę ciasta.
Ciasto ponownie daj do piekarnika, piecz około 35 minut, aż ciasto będzie rumiane. Smacznego 🙂
Uwagi – kawałek ciasta na kruszonkę, można dać do zamrażarki i zetrzeć na dużych oczkach na wierzch ciasta.
5 komentarzy
Wspaniałe ciasto Małgosiu!
Dziękuję Patrycja 🙂
Pyszne są takie ciasta kruche ze śliweczkami 🙂
proste i najlepsze!
To prawda 🙂