Ciasto bez użycia miksera z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce. Czekoladę rozpuściłam z masłem i połączyłam z jajkami. Na koniec dodałam mąkę. Ciasto robi się i piecze szybko, a smakuje znakomicie.
Pasuje do popołudniowej kawy i do śniadaniówki dla dzieci 🙂
Składniki na ciasto z czekoladą i migdałami
– 140 g mąki pszennej chlebowej
– 200 g gorzkiej czekolady
– 130 g masła
– 120 g cukru
– 3 jajka
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 120 g grubo pokrojonych migdałów
Czekoladę połam na mniejsze kawałki, daj do garnuszka, dodaj masło. Wszystko rozpuść mieszając, na bardzo małym ogniu. Dodaj cukier, pomieszaj. Odstaw do przestudzenia.
Do przestudzonej masy czekoladowej dodaj jajka, całość dokładnie pomieszaj rózgą kuchenną. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj migdały, ponownie pomieszaj.
Foremkę o wymiarach 29 x 13 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Masę przelej do foremki, wyrównaj powierzchnię. Ciasto piekłam w temperaturze 180 stopni, około 25 – 30 minut. Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
bardzo apetyczne ciasto!
Pozdrawiam Madzia 🙂
Pyszne ciasto! Często przygotowuje je do kawy. Zawsze szybko znika z talerzy. Poza tym moje dzieci bardzo je lubią, więc gdy je przyrządzę to zabierają je do szkoły na drugie śniadanie. Przygotowuję im więcej kawałków i częstują swoich kolegów. Już kilka mam do mnie dzwoniło z prośbą o przepis 🙂
I można dodać trochę kakao, żeby spotęgować smak czekoladowy, a zamiast migdałów orzechy lub bakalie 🙂
ciekawe, czy wyszłoby w wersji bezglutenowej
Myślę, że można zrobić z mieszanki mąk bez glutenu lub z mąki gryczanej 🙂