Mam dla Was cztery propozycje, na nasze ulubione sosy do letnich sałatek. Podstawą do dobrego sosu, jest ocet winny lub cytryna, oraz dobrej jakości oliwa z oliwek lub olej roślinny o neutralnym smaku. Sosy są niezastąpione do prostych sałatek np. z sera feta i pomidorów, jak również do surówek z białej kapusty, marchewki i do kiszonek. Sos śmietanowy, sprawdzi się w sałatkach typu mizeria, pasuje do warzyw gotowanych na parze 🙂
Sos winegret
2 łyżki octu winnego / 1/2 łyżeczki soli / szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu / 4 łyżki oleju o neutralnym smaku / łyżka świeżo posiekanych ziół (np. pietruszka, oregano, bazylia )/ drobno posiekana mała szalotka.
Do octu dodaj sól i pieprz. Mieszaj do rozpuszczenia soli, stopniowo dodaj olej, szalotkę i zioła. Mieszaj intensywnie do dokładnego połączenia.
Sos musztardowo – miodowy
1 łyżka musztardy / 1 łyżeczka octu winnego / 1 łyżeczka miodu / szczypta białego pieprzu / łyżka świeżo posiekanych, ulubionych ziół.
Wszystkie składniki, energicznie wymieszaj rózgą kuchenną.
Sos francuski
4-5 łyżek oliwy z oliwek ( może być olej z orzechów włoskich) / 2 łyżki soku z cytryny / 1/2 łyżeczki soli / szczypta świeżo zmielonego pieprzu / płaska łyżeczka cukru / łyżka świeżo posiekanego szczypiorku.
Do soku z cytryny dodaj sól i cukier, mieszaj do rozpuszczenia. Stopniowo dodaj oliwę z oliwek lub olej z orzechów włoskich, ubijaj rózgą do dokładnego połączenia. Na koniec dodaj szczypiorek i pieprz, połącz składniki.
Sos śmietanowo – cytrynowy
3 – 4 łyżki soku z cytryny / 1/2 łyżeczki soli /1 płaska łyżeczka cukru / biały pieprz na koniec łyżeczki / 4-5 łyżek śmietany 12% do sosów.
Do soku z cytryny dodaj sól, cukier i pieprz. Mieszaj do czasu, kiedy sól i cukier się rozpuści. Stopniowo dodaj śmietanę. Mieszaj intensywnie rózgą kuchenną, do dokładnego połączenia składników.
Ten sos można podać w osobnym naczyniu. Smacznego 🙂
2 komentarze
Musztardowo-miodowy to zdecydowanie mój ulubiony 🙂 Pyszne propozycje 🙂
Ja również najbardziej lubię ten sos 🙂