Na pewno są tutaj fani delikatnej, chrupiącej sałaty lodowej. Mam dla was dobrą surówkę w stylu duńskim z sałaty lodowej, marchewki, kiszonych ogórków, białej cebuli i sosu jogurtowo – musztardowego. Znakomita surówka na samodzielne danie, jak również uzupełnienie dań obiadowych. Polecam 🙂
Składniki na surówkę kopenhaską/ 2 porcje
– 1/2 sałaty lodowej
– 1 marchewka
– 2 mniejsze ogórki ( kiszone lub konserwowe )
– 1/2 białej cebuli
– łyżka świeżo posiekanej dymki
– łyżka świeżo posiekanej pietruszki
– pełna łyżka jogurtu naturalnego
– 2 łyżeczki musztardy
– sól i pieprz do smaku
Liście sałaty, pokrój w drobne paseczki. Daj do większej salaterki, delikatnie posyp solą i pieprzem. Pomieszaj, odstaw.
Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w małą kostkę. Ogórki pokrój w cienkie plasterki.
Jogurt pomieszaj z musztardą.
Do sałaty dodaj marchewkę, cebulę, ogórki, pietruszkę i dymkę. Dodaj sos, wszystkie składniki delikatnie pomieszaj.
Odstaw do lodówki na 30 minut, do połączenia smaków 🙂 Smacznego 🙂
5 komentarzy
nie znałam jej,a le spróbuję!
Polecam, trzeba spróbować 🙂
Pyszna surówka, chyba wybrałabym do niej ogórki konserwowe 🙂 Pozdrawiam!
Jedna i druga wersja, jest smaczna 🙂
super, chyba nigdy takiej nie jadłam, przynajmniej nie przypominam sobie