Home Dania i dodatki Placki śniadaniowe z twarogiem

Placki śniadaniowe z twarogiem

autor admin
Placuszki śniadaniowe twarogowe
Print Friendly, PDF & Email

Bardzo delikatne placuszki śniadaniowe, których głównym składnikiem jest biały ser. Dobrze smakują na zimno, więc możesz je przygotować dzień wcześniej. Dzieci, na pewno je pokochają 🙂

Składniki na placuszki twarogowe / 2 porcje

  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • 250 g twarogu
  • 1 łyżka cukru
  • 3 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

Twaróg przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia. Daj do miseczki.

Białka ubij na sztywną pianę, z dodatkiem soli. Pianę dodaj do masy serowej. Dodaj żółtka, mąkę, esencję waniliową i cukier. Dokładnie połącz składniki.

Dno patelni z nieprzywierającym dnem, posmaruj pędzelkiem zanurzonym w oleju. Nagrzej patelnię.

Łyżką nakładaj małe porcje ciasta. Placuszki smaż na średnim ogniu, do zrumienienia z każdej strony. Placki są delikatne, dlatego do obracania na patelni, przyda się szeroka szpatułka.

Podawaj z owocami, miodem lub sosem owocowym. Smacznego 🙂

Powiązane posty

8 komentarzy

Magdalena 6 lutego 2020 - 20:13

uwielbiam takie poranne placki!

Odpowiedź
napiecyku 6 lutego 2020 - 20:29

Pozdrawiam Madzia 🙂

Odpowiedź
Magda 6 lutego 2020 - 22:42

Pyszne śniadanie, lubię takie zwłaszcza w weekendy 🙂 pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 6 lutego 2020 - 22:49

Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Iwona 6 lutego 2020 - 22:48

Twarogowe placuszki uwielbiam, te wyglądają super 🙂

Odpowiedź
napiecyku 6 lutego 2020 - 22:53

Dziękuję 🙂

Odpowiedź
iza 9 lutego 2020 - 07:44

bardzo lubię takie placuszki

Odpowiedź
Teresa 9 lutego 2020 - 20:26

Muszą być przepyszne

Odpowiedź

Zostaw komentarz