Bardzo delikatne placuszki śniadaniowe, których głównym składnikiem jest biały ser. Dobrze smakują na zimno, więc możesz je przygotować dzień wcześniej. Dzieci, na pewno je pokochają 🙂
Składniki na placuszki twarogowe / 2 porcje
- 4 łyżki mąki orkiszowej
- 250 g twarogu
- 1 łyżka cukru
- 3 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
Twaróg przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia. Daj do miseczki.
Białka ubij na sztywną pianę, z dodatkiem soli. Pianę dodaj do masy serowej. Dodaj żółtka, mąkę, esencję waniliową i cukier. Dokładnie połącz składniki.
Dno patelni z nieprzywierającym dnem, posmaruj pędzelkiem zanurzonym w oleju. Nagrzej patelnię.
Łyżką nakładaj małe porcje ciasta. Placuszki smaż na średnim ogniu, do zrumienienia z każdej strony. Placki są delikatne, dlatego do obracania na patelni, przyda się szeroka szpatułka.
Podawaj z owocami, miodem lub sosem owocowym. Smacznego 🙂
8 komentarzy
uwielbiam takie poranne placki!
Pozdrawiam Madzia 🙂
Pyszne śniadanie, lubię takie zwłaszcza w weekendy 🙂 pozdrawiam 🙂
Również pozdrawiam 🙂
Twarogowe placuszki uwielbiam, te wyglądają super 🙂
Dziękuję 🙂
bardzo lubię takie placuszki
Muszą być przepyszne