Pulpety drobiowe z aromatycznej zupie, smakują zdecydowanie lepiej, niż te klasyczne podane z ziemniakami. Pasta curry lub kurkuma, apetycznie zabarwią zupę na żółty kolor.
Zupa dla każdego i na każdą okazję. Bardzo polecam, warto spróbować 🙂
Składniki na zupę
- 2 marchewki pokrojone na plasterki
- 1 pietruszka pokrojona na plasterki
- 1 por ( jasna i jasnozielona część )
- 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 2 łyżeczki żółtej pasty curry lub 2 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki masła klarowanego
- łyżka majeranku
- łyżka świeżo posiekanego koperku
- 100 ml. słodkiej śmietanki
Składniki na pulpety
- około 400 g mięsa z indyka
- 1 cebula pokrojona i przesmażona na złoty kolor
- mała bułka razowa ( namoczona i odciśnięta )
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Przez maszynkę do mielenia, przepuść mięso, odciśniętą bułkę i przesmażoną cebulę. Dodaj jajko i przyprawy, całość dokładnie pomieszaj. Dłonie natłuść, z masy odrywaj małe kawałki i uformuj pulpety. Pulpety daj na niewielką ilość rozgrzanego tłuszczu. Obsmaż krótko, na złoty kolor. Odstaw.
Na dnie garnka, rozgrzej masło klarowane, dodaj pastę curry lub kurkumę. Dorzuć marchewkę, pietruszkę i por ( związany sznurkiem kuchennym ). Warzywa smaż mieszając, do czasu kiedy lekko odparują wodę. Dodaj ziemniaki, majeranek i dolej 2 litry gorącej wody. Całość gotuj na małym ogniu, około 25 minut.
Dodaj pulpety, zupę gotuj kolejne 20 minut. Dodaj śmietankę, koperek i przyprawy. Całość podgrzej jeszcze chwilę. Od razu podawaj. Smacznego 🙂
1 komentarz
pycha!