Moje bagietki na zakwasie żytnim, zrobiłam z mieszanki mąki pszennej chlebowej i razowej. Są mięciutkie i z chrupiącą skórką. Tajemnica sukcesu, to odpowiednio długie wyrabianie i wyrastanie ciasta, oraz jakość mąki. Namawiam Was do wyrobu domowego pieczywa, na własnym zakwasie. W takim pieczywie, są obecne szczepy bakterii kwasu mlekowego, które rozkładają niekorzystne dla naszego organizmu związki.
Pieczywo na zakwasie, lepiej się przechowuje, z czasem nie traci swoich właściwości i nie pleśnieje. Domowy chleb na zakwasie, na dobrej jakościowo mące, to wbrew pozorom inwestycja w nasze zdrowie 🙂
Składniki na bagietki na zakwasie żytnim
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki pszennej razowej
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego ( dokarmianego 10 – 12 godzin wcześniej )
- 300 – 350 g letniej wody ( początkowo dodaję 300 g wody, jeżeli ciasto jest bardzo zbite, dodaję jeszcze 50 g )
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka suszonych drożdży ( opcjonalnie )
- garść nasion słonecznika ( opcjonalnie )
Wszystkie składniki daj do miski miksera i za pomocą haka, wyrabiaj ciasto około 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i powinno odchodzić od brzegów misy.
Z ciasta uformuj kulę, misę przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie, ponownie krótko wyrabiaj ciasto. Następnie podziel ciasto, na 3 równe części i na blacie posypanym mąką uformuj 3 bagietki.
Bagietki piecz w specjalnych foremkach lub na trzech arkuszach papieru do pieczenia. Jeżeli pieczesz na arkuszach, ułóż bagietki ciasno, zabezpieczając boki. Wierzch bagietek posyp mąką, przykryj ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce, do wyrastania na około 60 minut.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Przed pieczeniem, dokładnie spryskaj wnętrze piekarnika wodą. Bagietki piecz około 35 minut, powinny się lekko zarumienić 🙂 Smacznego 😀
Z tego przepisu, można również upiec chleb lub bułeczki. Wtedy odpowiednio wydłużamy lub skracamy czas pieczenia. Polecam 🙂
6 komentarzy
Warto naciąć pieczywo tuż przed włożeniem do piekarnika. Jeśli jest dobrze wyrośnięte, to po nacięciu nie będzie niekontrolowanych pęknięć :).
Tak, to prawda 🙂
wyszły idealnie!
Dziękuję Madzia 🙂
Bagietki wyglądają bosko 🙂 mam w planach zrobienie zakwasu, ale jeszcze muszę poczekać na odpowiedni czas 🙂
Ale smakowicie wyglądają 🙂