Zapiekanka to fajny wynalazek, można do niej dodać warzywa, które już tracą świeżość, wędliny i ulubione dodatki. Do mojej zapiekanki, na bazie drobnej kaszy jęczmiennej, dodałam brokuł, kukurydzę i mały kawałek udźca indyka. Zapiekanka bardzo smaczna i pożywna, w sam raz na chłodne jesienne wieczory 🙂
Składniki na zapiekankę z kaszą / 3 porcje
- 200 g kaszy drobnej jęczmiennej
- 3/4 szklanki kukurydzy z puszki
- 1 mały brokuł
- 200 g udźca z indyka
- 1, 5 szkl. bulionu ( u mnie 1 łyżka domowej pasty rosołowej, rozpuszczona w 1, 5 szkl. wody )
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. drobno startego twardego sera np. grana padano
- 2 pełne łyżki mała klarowanego
Kaszę opłukaj w miseczce, do czasu, kiedy woda będzie czysta i klarowna.
Mięso zmiel lub pokrój na małe kawałki. Brokuł podziel na bardzo małe różyczki. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek drobno posiekaj.
Na dużej patelni rozpuść mało klarowane. Dodaj cebulkę i czosnek, kiedy cebula się zeszkli, dodaj mięso. Całość smaż mieszając, około 8 minut. Dodaj kaszę, wszystko pomieszaj i chwilę podduś pod przykryciem. Dodaj brokuł, kukurydzę i połowę sera, wszystko pomieszaj.
Zawartość patelni, przełóż do małej, żaroodpornej foremki . Całość polej bulionem.
Foremkę przykryj folią aluminiową lub papierem do pieczenia, daj do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz około 30 minut, do czasu, kiedy kasza napęcznieje i zmięknie.
Przed podaniem, posyp resztą sera 🙂 Smacznego 🙂
Uwagi – jeżeli Twój bulion nie jest wystarczająco doprawiony, kaszę należy przed pieczeniem, doprawić do smaku wg, uznania solą, pieprzem lub ziołami.
4 komentarze
i kaszę i brokuły uwielbiam 🙂
Cieszę się 🙂 Pozdrowienia 🙂
Ciekawy pomysł, lubię zapiekanki, ale akurat z kaszą to dla mnie nowość 🙂
Spróbuj Madzia, zapiekanki z kaszą są smaczne i zdrowe 🙂