Bardzo smakowita propozycja, na obiad w stylu orientalnym. W Chinach, Wietnamie czy w Tajlandii, tego typu potrawy są przygotowywane w woku. Początkowo podgrzewa się olej z orzeszków arachidowych i pastę curry ( żółtą, czerwoną lub zieloną w zależności od ostrości ), następnie w woku lądują warzywa i kawałki mięsa. Całość smaży się krótko, w wysokiej temperaturze, odsuwając warzywa na ścianki woka. Mleczko kokosowe, dodane na końcu, dodaje całości, bardzo przyjemny posmak i kolor.
To oczywiście bardzo uproszczona propozycja, na orientalne danie. Kuchnia orientalna, to niekończąca się lista przypraw, składników i dodatków. Wspomnę tylko owoce morza, sos z orzeszków ziemnych, pastę fasolową, makaron ryżowy, kokos itd. 🙂
Składniki na indyka w sosie curry z brokułami / 3 porcje
- 400 g mięsa indyka ( filet lub udziec )
- 10 płatków suszonych pomidorów
- 2 pełne łyżeczki żółtej pasty curry Kuchnie Świata ( pełny skład – szalotka, czosnek, suszone czerwone chilli (15%), sól, trawa cytrynowa, skórki limonki kaffir, cynamon, kwiat muszkatołowy, sproszkowany kminek, nasiona kolendry, kurkuma )
- 250 ml. naturalnego mleczka kokosowego Kuchnie Świata
- 1/2 brokuła
- 1 cebula
- 1, 5 szkl. wody + 2 łyżeczki mąki z ciecierzycy ( opcjonalnie do zagęszczenia )
- olej lub masło klarowane do smażenia
Mięso pokrój na małą kostkę. Płatki pomidorów, pokrój na cieniutkie paseczki. Brokuł podziel na małe różyczki. Cebulę pokrój w piórka.
Na dużej patelni, rozgrzej olej lub masło klarowane. Dodaj cebulę i pastę curry. Wszystko smaż chwilę, mieszając.
Dodaj kurczaka, całość smaż do czasu, kiedy mięso zmieni kolor. Następnie duś pod przykryciem, około 10 minut. Dolej szklankę wody. W pozostałej części wody, rozmieszaj mąkę z ciecierzycy i dodaj do sosu. Wszystko gotuj na małym ogniu, do zagęszczenia. Dodaj mleczko kokosowe.
Na koniec dodaj brokuły i płatki pomidorów. Wszystko ponownie duś, około 8 minut. Podaj z ryżem lub z makaronem ryżowym. Smacznego 🙂
Wpis we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata
6 komentarzy
moje smaki!
Dziękuję Madzia 🙂
Bardzo fajne danie, prosto i smacznie 🙂
Lubię czasami zakosztować trochę egzotyki 🙂
Jak zawsze, pysznie 🙂 pozdrawiam Małgosiu:)
Również pozdrawiam 🙂