Home Na słodkoBabki i muffiny Ciasto czekoladowe z powidłami

Ciasto czekoladowe z powidłami

autor admin
Ciasto czekoladowe z powidłami
Print Friendly, PDF & Email

Aromatyczne ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi, pieczone w foremce na babki. Ciasto jest wilgotne i bardzo puszyste, dobrze się przechowuje, długo zachowuje świeżość.

Znakomite do kubka gorącej, jesiennej kawy 🙂

Składniki na ciasto czekoladowe z powidłami

  • 350 g mąki pszennej
  • 125 g. miękkiego masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kakao

Składniki na polewę czekoladową

  • 80 g czekolady
  • około 1/3 szklanki mleka

Połamaną czekoladę podgrzej z mlekiem na bardzo małym ogniu, do połączenia składników. Odstaw.

Wszystkie składniki na ciasto, powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, przesiej do miseczki.

Miękkie masło ucieraj z cukrem, do czasu, kiedy cukier się rozpuści. Stopniowo, dodawaj roztrzepane widelcem jajka. Kolejną partię dodawaj, kiedy pierwsza, dobrze się połączy z masą maślaną.

Partiami, na przemian, dodaj sypkie składniki i mleko. Po każdym dodaniu mleka lub mąki, ucieraj do dokładnego połączenia składników.

Na koniec dodaj 3 łyżki powideł śliwkowych. Całość pomieszaj.

Foremkę na babki z kominkiem, posmaruj od środka masłem, posyp bułką tartą.

Masę przelej do foremki. Daj do lekko nagrzanego piekarnika. Babkę piecz w temperaturze 180 stopni, około 40 minut.

Pod koniec pieczenia, wbij drewniany patyczek do szaszłyków. Kiedy będzie suchy, ciasto jest dopieczone. Ostrożne, odłóż ciasto do przestudzenia.

Schodzone ciasto, delikatnie polej rozpuszczoną czekoladą 🙂

Udanych wypieków 🙂

Powiązane posty

10 komentarzy

Magdalena 24 października 2019 - 20:24

wyjątkowo aromatyczne 🙂

Odpowiedź
napiecyku 24 października 2019 - 21:31

To dzięki powidłom śliwkowym 🙂

Odpowiedź
iza 24 października 2019 - 22:27

nawet o tej porze bym z chęcią takiego ciasta spróbowała

Odpowiedź
napiecyku 24 października 2019 - 22:59

Na mały kawałeczek, żadna pora nie będzie nie odpowiednia 😉

Odpowiedź
Iwona 24 października 2019 - 22:44

Pyszniutko się prezentuje 🙂

Odpowiedź
Magdalena 27 października 2019 - 02:25

Ładna ta babeczka, zresztą u mnie w domu rodzinnym robiło się taką kilka razy w roku! 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 27 października 2019 - 10:31

Czekolada i powidła to dla mnie już zwiastun, że niedługo czas pierników i świąt 🙂 Mniam!

Odpowiedź
Magda 27 października 2019 - 23:52

Piękna babka, smaki czekolady i powideł to przepyszne połączenie 🙂

Odpowiedź
Patrycja Reszko 28 października 2019 - 17:32

Coś na tę porę roku i dzisiejsze zimno….

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 6 listopada 2019 - 12:16

super, te powidła w tym cieście mają na pewno moc 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz