Home Dania i dodatki Buraczki do słoików – 2 przepisy

Buraczki do słoików – 2 przepisy

autor admin
Buraczki do słoików na zimę
Print Friendly, PDF & Email

Bardzo praktyczne zapasy przetartych buraczków na zimę, wystarczy je przełożyć do salaterki i już, gotowa porcja warzyw do obiadu 🙂

Przepis I

Przygotowuj czyste i wyparzone słoiki ( 13 sztuk ) o pojemności około 350 g.

Buraczki ( około 6 kg. ) umyj, ugotuj do miękkości ( około 60 minut ), przestudź, ściągnij skórkę. Zetrzyj drobno na miazgę lub na wiórki, ręcznie lub za pomocą maszynki elektrycznej.

Masą napełniaj słoiki, starannie zakręć i przełóż do pasteryzacji*

Przed podaniem, do porcji takich buraczków ze słoika, dodaj łyżkę startego chrzanu, starannie pomieszaj. Buraczki do obiadu gotowe 🙂

Przepis II

Składniki / 13 słoików o pojemności około 350 g

  • 5 – 6 kg buraków
  • 5 łyżek cukru
  • 10 łyżek octu winnego z białych winogron
  • 1 płaska łyżka zmielonej soli morskiej

Starte buraki, dokładnie połącz z cukrem, octem winnym i solą.

Masą napełnij słoiczki, starannie zakręć i przełóż do pasteryzacji*

Jak pasteryzować słoiki*

Dno większego garnka, wyłóż lnianą ściereczką ( to zabezpieczy słoiki, przed bezpośrednim kontaktem z gorącym dnem ).

Słoiki przełóż do garnka. Do garnka nalej tyle wody, żeby sięgała do połowy lub do 3/4 wysokości słoików. Garnek przykryj pokrywką.

Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz gaz do minimum i gotuj jeszcze około 15 – 20 minut.

Słoiki odłóż na deskę, przykryj lnianą ściereczką ( słoiki powinny wolno stygnąć ). Schłodzone przetwory, przechowuj w chłodnym miejscu do 12 – stu miesięcy 🙂

Powiązane posty

10 komentarzy

iza 9 października 2019 - 17:41

uwielbiam buraczki!!!

Odpowiedź
napiecyku 9 października 2019 - 17:54

To podobnie jak ja 🙂

Odpowiedź
Magdalena 9 października 2019 - 19:53

super, potem do mielonych bajka:)

Odpowiedź
napiecyku 9 października 2019 - 20:28

🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 10 października 2019 - 14:20

uwielbiamy buraczki i w naszym domu je się w sporych ilościach 🙂

Odpowiedź
napiecyku 10 października 2019 - 14:40

U nas najczęściej do drugich dań, barszczu polskiego i ukraińskiego 🙂

Odpowiedź
Magda 10 października 2019 - 17:27

Super, w zimie przydadzą się na pewno 🙂

Odpowiedź
Pełnia Smaków 12 października 2019 - 18:32

Buraczki uwielbiamy! Mniam 🙂

Odpowiedź
Dorota 12 października 2019 - 22:09

Buraczki na zimę przygotowuję co roku na kilka różnych sposobów. I to są przetwory, które zawsze znikają z piwnicznych półek jako pierwsze.

Odpowiedź
Kinga 13 października 2019 - 14:00

Babcia często takie robi ♥

Odpowiedź

Zostaw komentarz