Warto, na pewno warto zrobić domowy ketchup, z mocno dojrzałych pomidorów z dodatkiem cebuli, papryki, octu winnego i przypraw, które nadadzą całości lekko słodko – ostry smak.
Domowy ketchup ma zasadniczą przewagę nad ketchupem kupnym, jest naturalny bez zagęstników i możesz go wykorzystać nie tylko do kanapek. Będzie jak znalazł do pizzy, makaronów, zapiekanek, sosów i do mięs 🙂
Składniki na domowy ketchup
- około 2 kg. mięsistych pomidorów typu Lima
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 7 plasterków papryczki chili
- 1/2 papryki pokrojonej na kawałki
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki octu winnego
- spora szczypta cynamonu
- spora szczypta pieprzu
- łyżeczka tymianku
- 7 goździków
- 2 łyżeczki soli
Pomidory natnij ostrym nożem, sparz gorącą wodą i ściągnij skórkę. Pokrój na mniejsze kawałki, odrzucając twarde końcówki.
W dużym rondlu, z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego lub oleju. Dorzuć cebulkę i czosnek, kiedy cebulka się przyrumieni, dodaj pomidory, ostrą i słodką paprykę oraz goździki. Całość gotuj mieszając, około 20 minut bez przykrycia.
Zawartość rondla, dokładnie przetrzyj przez gęste sito, lub przecierak do pomidorów.
Mus pomidorowy, ponownie postaw na ogień. Dodaj cukier, ocet winny i przyprawy, pomieszaj.
Gotuj na małym ogniu, bez przykrycia, około 50 minut, do zgęstnienia sosu. Im dłużej gotujesz, tym bardziej gęsty będzie ketchup. W połowie gotowania, można zostawić sos na noc do schodzenia. Na następny dzień podgotować do zgęstnienia, cały czas bez przykrycia.
Gorącym sosem, napełnij czyste i wyparzone słoiczki, od razu zakręcaj. Odstaw w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką. Po słodzeniu, przechowuj w chłodnym miejscu 🙂
5 komentarzy
musi smakować wspaniale:)
Uwielbiamy domowe ketchupy 🙂 Super przepis!
Nigdy nie próbowałam przygotowywać!
Nigdy nie robiłam domowego bo jakoś za dużo nie jemy i dlatego wolę w sklepie jeden a porządny sobie kupić, ale posmakowałabym sobie takiego domowego 😉 🙂
Chętnie podkradnę przepis zwłaszcza, że zawiera niedużo cukru.