Bardzo zdrowa, pożywna i sycąca zupa w stylu bałkańskim. Takie zupy – potrawki, zawsze przygotowuję na dwa dni, na następny dzień kiedy smaki się połączą, zupa smakuje jeszcze lepiej.
Warto skorzystać w ostatnich, jeszcze wartościowych warzyw tj. papryki i pomidory, żeby przygotować jednogarnkowy posiłek dla całej rodziny 🙂
Składniki na zupę w stylu bałkańskim / 5 porcji
- 3 papryki pokrojone w kostkę
- 7 – 8 pomidorów lub 2 puszki pomidorów w kawałkach
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 150 g swojskiego boczku pokrojonego w kostkę
- 150 g swojskiej kiełbasy pokrojonej w kostkę
- 2 łyżeczki domowej pasty rosołowej
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 2 puszki białej fasolki około 500 g
- 2 szklanki wody lub bulionu
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
- masło klarowane
- sól i pieprz do smaku
Na dnie garnka lub dużej patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dorzuć wędzoną paprykę, boczek i kiełbasę. Wszystko smaż chwilę mieszając.
Dorzuć cebulkę i czosnek. Kiedy cebulka zmięknie, dodaj paprykę.
Całość duś pod przykryciem kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dolej 2 szklanki wody lub bulionu i dodaj świeże pomidory lub pomidory w puszce. Wszystko pomieszaj, dodaj majeranek i liście laurowe.
Całość gotuj jeszcze około 30 minut, pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj przepłukaną i osączoną fasolkę.
Na koniec dodaj domową pastę rosołową, do smaku. Zupę, podaj posypaną świeżą pietruszką 🙂
Smacznego 🙂
5 komentarzy
pyszna i rozgrzewająca:)
Na jesienną pogodę taka zupa jest idealna. Rzadko gotuję fasolową, choć bardzo lubię. Względy zdrowotnie, nie pozwalają na smakowanie dań z fasolą tak często, jakbym miała ochotę. Pozdrawiam:)
Fasolka z puszki jest po obróbce i jest delikatniejsza 🙂 Polecam spróbować 🙂
Bardzo apetyczna ta zupka 🙂
Pyszna propozycja.