Najlepszy schab, taki jak lubisz, z marynaty pachnącej ziołami, aromatycznymi przyprawami i z leśnymi grzybami. Schab gotowałam w Garnku Próżniowym Happycall. Mam okazję testować ten garnek od dłuższego czasu i muszę przyznać, że duszenie, parzenie, czy gotowanie mięs, potrawek i innych dań jednogarnkowych, to duża oszczędność czasu i energii, a przede wszystkim pyszny smak potraw.
Schab jest mięciutki i soczysty. Możesz go podać na proszony obiad, pokrojony na grubsze plasterki, z sosem, który powstał z duszenia. Po schłodzeniu, możesz cieniutko kroić na plasterki. Otrzymasz zdrową wędlinę do chleba, bez zbędnych dodatków tj. konserwanty, fosforany i inne cuda wianki 🙂
Składniki na najlepszy schab do kanapek
- około 1 kg schabu od karkówki
- 3/4 szkl. suszonych grzybów
- kilka łodyżek świeżych ziół (np. lubczyk, oregano, pietruszka )
- 3 liście laurowe
- łyżeczka nasion jałowca
- kilka ziaren ziela angielskiego
Marynata
- 4 łyżki octu winnego
- 5 łyżek oleju
- 4 ząbki czosnku
- kilka łodyżek świeżych ziół ( np. lubczyk, oregano, pietruszka, koperek, tymianek, bazylia )
Składniki na marynatę, daj do pojemnika rozdrabniacza i rozetrzyj na zieloną pastę.
Grzyby namocz w szklance wody
Mięso umyj i osusz, posmaruj marynatą i daj do lodówki na 12 godzin.
Mięso przełóż na dno garnka próżniowego ( więcej dowiesz się tutaj )
Dodaj szklankę wody, świeże zioła i namoczone, drobno pokrojone grzyby, oraz przyprawy. Garnek postaw na gaz, przykryj pokrywką.
Po zagotowaniu, uszczelnij pokrywkę, zmniejsz gaz do minimum i gotuj około 60 minut. Po tym czasie, wyłącz gaz, usuń nadmiar pary, przesuwając silikonowy zawór. Otwórz garnek.
Mięso odstaw do przestudzenia.
Jeżeli pieczeń podajesz do obiadu, pokrój mięso na grubsze plastry. Sos, który powstał z pieczenia, zmiksuj na krem razem z grzybami. Możesz dodać słodką śmietankę, doprawić w razie potrzeby.
Otrzymasz pyszny, aromatyczny sos do pieczeni 🙂
Smacznego 🙂
10 komentarzy
Prezentuje się wspaniale
ale cudownie musi smakować:)
Jest bardzo miękka, soczysta i bez dodatku soli 🙂
Uwielbiam taki schab. Pycha.
Wygląda rewelacyjnie! Już czuję jego smak! Soczysty, kruchy, delikatny! Oj, narobiłaś smaku!
Przepyszny jest taki schabik ^_^
Schab wygląda cudownie, nie mam garnka tego typu tylko zwykły szybkowar. Pewnie to nie to samo. :((
Ja z kolei nie mam szybkowaru, ale na pewno warto spróbować 🙂
Hej, czy wystarczy szklanka wody – 250ml na 60 minut gotowania?
Garnek jest bardzo szczelny i para uwalnia się pomału 🙂 Szklanka wystarczy, ale jeżeli chcesz więcej sosu, oczywiście możesz dolać więcej wody 🙂