Kruche ciasteczka z mieszanką ziaren słonecznika, dyni i orzeszków pinii. Przed pieczeniem, ziarna warto podprażyć na suchej patelni, nabiorą wtedy chrupkości i aromatu 🙂
Składniki na ciasto kruche / 24 sztuki
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 100 g zimnego masła
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 140 g mieszanki ziaren np. słonecznik, dynia, orzeszki pinii
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 białko
Wszystkie składniki na ciasto kruche, dokładnie wyrabiam na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 30 minut.
Nasiona daję na suchą patelnię i podgrzewam na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy ziarna lekko się przyrumienią, odkładam na talerzyk.
Białko ubijam na lekką pianę rózgą kuchenną, dodaję płynny miód i wszystko mieszam. Dodaję ziarna, całość ponownie mieszam.
Ze schłodzonego ciasta odrywam mniejsze kawałki i rozciągam wałkiem na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów. Szklaną wycinam kółka o średnicy 6 cm.
Kółka układam na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko daję porcję ziaren. Mokrą łyżeczką, delikatnie wciskam ziarna w ciasto.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, około 15 minut. Do zrumienienia. Smacznego 🙂
7 komentarzy
Na pewno fajnie chrupią 🙂
O tak, chrupiące ciasteczka 🙂
Ale fajnie wyglądają, są pewnie przepyszne. Szkoda że do porannej kawy ich nie miałam. Pasowałyby idealnie.
W 2019 jestem zdecydowaną fanką ciasteczek! Ale bym takowe zjadła.
Wyglądają wspaniale i na pewno smakują mniam mniam.
Zawsze takie pyszności tworzyłaś.
Pozdrawiam serdecznie, zaginiona Megly 😉
Dziękuję Madzia 🙂 Pozdrawiam 🙂
Pycha, ciasteczka super wyglądają i na pewno pysznie chrupią 😉
Lubimy wszelkie ciasteczka, które można chrupać 😀