Puszyste racuchy z egzotycznym akcentem, przygotowane na mleczku kokosowym z dodatkiem słodkich bananów. Ciasto drożdżowe, przygotowane ma mleczku kokosowym, rośnie tak samo intensywnie, jak na mleku zwierzęcym. Surowe ciasto ma nieco ciągnącą konsystencję, ale przy odrobinie chęci, uformujesz z ciasta zgrabne racuszki 🙂 Racuchy smażone/pieczone bez tłuszczu, smakują także na zimno, możesz je podać na deser, czy na śniadanie 🙂
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej lub pszennej orkiszowej
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 1 duże jajko
- 2 małe banany
- 2 łyżki płynnego miodu
- saszetka suszonych drożdży
- olej do smażenia ( opcjonalnie )
Do podania
- syrop klonowy
- sos owocowy
Mleczko kokosowe, powinno mieć płynną konsystencję. Jeżeli jest taka potrzeba zmiksuj mleczko i delikatnie podgrzej.
Jajko dokładnie ubij rózgą kuchenną.
Z bananów usuń końcówki i pokrój na półplasterki.
Mąkę przesiej do miseczki, zrób w środku mały dołek. Dodaj suszone drożdże i miód. Na koniec dodaj letnie mleczko kokosowe i jajko.
Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Miseczkę przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, na około 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Tuż przed smażeniem dodaj banany i ponownie wymieszaj.
Rozgrzej patelnię z nieprzywierającym dnem ( można delikatnie posmarować dno patelni, olejem roślinnym ).
Łyżką nabieraj porcje ciasta i uformuj na patelni małe racuszki. Smaż na małym ogniu, z każdej strony na rumiano. Od razu podawaj z syropem klonowym lub z sosem owocowym 🙂 Smacznego 🙂
4 komentarze
ale puchate:)
Wyglądają zacnie 🙂
To coś dla mnie bo kokos i banany uwielbiam 🙂
Pyszne racuszki, aż naszła mnie na nie ochota 🙂 Dawno ich nie robiłam.