Prosta, smaczna i sycąca, wegetariańska tarta z ciasta francuskiego z buraczkami, czerwoną cebulką i serem parmigiano reggiano. Zamiast sera parmigiano, możesz dodać inny, twardy lub półtwardy ser podpuszczkowy. Tutaj smaki idealnie się uzupełniają. Tarta jest przepyszna, jej smak z pewnością zaskoczy Twoją rodzinę i znajomych 🙂
Składniki
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 1 duży, ugotowany i obrany burak
- 1 duża czerwona cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 szkl. sera ( u mnie parmigiano w płatkach )może być parmezan, bursztyn
- 4 łyżki dobrej jakości oleju
- 1 łyżeczka octu winnego
Na małej patelni podgrzewam olej, dodaję cebulę pokrojoną w cienkie piórka i drobno posiekany ząbek czosnku.
Całość mieszam drewnianą łyżką i smażę mieszając, do czasu, kiedy cebulka lekko zmięknie. Dodaję ocet winny, wszystko ponownie mieszam i smażę kolejne pół minuty. Odstawiam.
Schłodzonym ciastem francuskim, ostrożnie wykładam blaszkę na tarty. Jeżeli nie masz odpowiedniej foremki, możesz położyć ciasto na dowolnej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, żeby boki ciasta ( około 2 cm ) pozostały puste.
Środek ciasta, wykładam równomiernie plasterkami buraka, cebulką i posypuję połową sera. Drugą połowę należy wyłożyć kilka minut, przed wyłączeniem piekarnika. Całość, posypuję suszonym tymiankiem i oregano.
Tartę piekę około 18 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Brzegi ciasta, powinny się przyrumienić.
Gotową tartę kroję ostrym nożem na mniejsze kawałki i od razu podaję. Smacznego 😛
9 komentarzy
Bardzo lubię ciasto francuskie zarówno na słodko jaki wytrawnie 🙂
cudowne danie na imprezę:)
Zgadza się, na imprezę super 🙂
Akuratnie mam rolkę ciasta a jutro gości. Dziękuję za przepis.
Serdecznie pozdrawiam.
Fajnie, serdecznie polecam 🙂
Proste a na pewno ciekawie smakuje 😉
Wow wygląda cudownie 🙂 Kocham buraczki!
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Im dłużej na nią patrzę, tym bardziej chcę ją zrobić 🙂 Będę próbować 🙂
Z chęcią zjadłabym kawałek takiej tarty! Jak dla mnie jest doskonała 🙂