Home Na słodkoBabki i muffiny Ciasto drożdżowe z serem i owocami

Ciasto drożdżowe z serem i owocami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Przyznaję, że nigdy nie piekłam drożdżowca na suchych drożdżach, tymczasem ciasto jest bardzo puszyste i delikatne. Rozpuszczone masło, serek i owoce sprawiają, że ciasto dodatkowo jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.

Ciasto znakomite, na letnie desery i rodzinne śniadania do kubka gorącej kawy 🙂

Składniki na ciasto / dwie rolady w keksówkach o wym. 11 x 24 cm

  • około 450 g mąki pszennej
  • 70 g rozpuszczonego, letniego masła
  • pełna szklanka letniego mleka
  • saszetka drożdży suszonych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 duże jajko

Składniki na nadzienie

  • około 300 g sera białego ( zmielony twaróg lub gęsty serek śniadaniowy nie solony )
  • 4 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 2 łyżki cukru
  • 1 małe jajko
  • 2 szklanki borówek

Do letniego mleka, dodaję drożdże i cukier. Kiedy zaczyn zaczyna pracować, dodaję jajko i masło, wszystko mieszam rózgą kuchenną. Dodaję stopniowo tyle mąki, ile zabierze zaczyn. Ciasto wyrabiam kilka minut, gotowe powinno być elastyczne i gładkie.

Gotowe ciasto daję do miseczki, przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam do wyrastania. Ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu, około 60 minut.

Do sera dodaję cukier, proszek budyniowy i jajko. Wszystko dokładnie mieszam.

Wyrośnięte ciasto, dzielę na pół. Każdy kawałek ciasta rozciągam na prostokąt o długości około 30 x 20 cm szerokości .

Na każdy prostokąt, równomiernie daję połowę masy serowej. Na masę, rozkładam połowę owoców.

Prostokąty zwijam w rolady. Rolady nacinam wzdłuż, zostawiając końce nie rozcięte.  Rozcięte paski, ostrożnie splatam ze sobą w spiralny warkocz. Za pomocą szerokiej, płaskiej szpatułki, ciasto ostrożnie przenoszę na blaszki, wyłożone papierem do pieczenia.

Ciasto w keksówkach, można zostawić do wyrastania, na kolejne 30 minut.

Czas pieczenia to około 35 minut, w temperaturze 180 stopni, do mocnego zrumienienia. Gotowe ciasto, odstawiam do przestudzenia. Udanych wypieków 🙂

 

Inspiracja do wpisu Klik

Powiązane posty

14 komentarzy

Natalia 13 lipca 2018 - 15:10 Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 13 lipca 2018 - 16:44

Mmmm….. prezentuje się rewelacyjnie! Częstuję się kromeczką takiego ciasta <3

Odpowiedź
rosier 13 lipca 2018 - 18:19

Też nigdy nie używałam drożdży w proszku, ale widzę, że można i to z rewelacyjnym efektem. 🙂
Ser z owocami musi smakować wspaniale!
Dziękuję, na pewno wypróbuję przepis. 🙂

Odpowiedź
napiecyku 13 lipca 2018 - 19:32

Cieszę się, że mogłam zainspirować 🙂

Odpowiedź
Ania 13 lipca 2018 - 20:17

Rewelacyjnie wygląda 🙂 Na takie ciasto dam się zaprosić 🙂

Odpowiedź
Magdalena 13 lipca 2018 - 21:09

wygląda wspaniale 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 16 lipca 2018 - 15:10

O mamo jak pięknie wygląda! 🙂 Mamy słabość do ciast drożdżowych 🙂

Odpowiedź
Kuchnia MagdaLeny 18 lipca 2018 - 01:02

Wspaniała drożdżówka <3

Odpowiedź
Asia 16 kwietnia 2020 - 08:08

Ciasto wygląda obłędnie właśnie robie tylko nie rozumiem jak zapleść skoro do końca nie jest przecięte

Odpowiedź
napiecyku 16 kwietnia 2020 - 10:41

Nie przecięte końce z (jednej strony ) scalają ciasto. Tak jest łatwiej zapleść 🙂

Odpowiedź
Daria 27 kwietnia 2020 - 07:54

Wygląda pysznie! Ale też dokonca nie rozumiem jak to zaplatac. Pozdrawiam

Odpowiedź
napiecyku 27 kwietnia 2020 - 14:36

Roladę rozcinasz wzdłuż na dwa paski, ale nie do końca. Końcówka pozostaje złączona. Ostrożnie zaplatasz dwa, trzy razy ( przekładasz jeden pasek, nad drugim ) i ostrożnie przenosisz warkocz do foremki. Blat powinien być posypany mąką 🙂

Królowa Karo 18 lipca 2018 - 16:25

Tak wygląda w moich wyobrażeniach śniadanie idealne 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 20 lipca 2018 - 12:24

Drożdże w proszku mam zawsze, tak na wszelki wypadek. A takie ciasta wprost uwielbiam

Odpowiedź

Zostaw komentarz