Tydzień zaczynam zdrowymi plackami z płatków owsianych i jabłek z dodatkiem cynamonu i kardamonu. Placki są bardzo łatwe do przygotowania, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 30 minut do napęcznienia. Placki można smażyć na małej ilości oleju lub podpiec na suchej patelni z dobrym, nieprzywierającym dnem. Jako słodzika użyłam syropu klonowego, którego karmelowo – przypalany smak, fajnie wzbogaca smakowo moje placki. Syrop klonowy to w 100% naturalny, kanadyjski produkt i oprócz cenionego smaku, wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych 🙂 Placuszki dobrze smakują na ciepło i na zimno. Bardzo polecam 🙂
Składniki
- 1 większe jabłko
- 1 duże jajko
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej razowej lub gryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Do podania
Jabłko obieram i ścieram na dużych oczkach.
Jajko daję do miseczki i ubijam na lekką pianę. Dodaję resztę składników.
Łyżką mieszam wszystkie składniki, do dokładnego połączenia i odstawiam na 20 – 30 minut.
Patelnię z grubym, nieprzywierającym dnem lekko nagrzewam. Dno smaruję niewielką ilością oleju.
Nakładam małe porcje masy jabłkowo – owsianej i kształtuję małe placuszki. Smażę z każdej strony, na złoty kolor.
Podaję polane syropem klonowym…..mniam 🙂
Placki podałam z syropem klonowym ze sklepu internetowego Kuchnie Świata
9 komentarzy
wspaniały początek dnia 🙂
Takich zdrowych placków jeszcze nie jadłam:)
Pychotka takie placuszki 🙂
Same placuszki na pewno są smaczne a co dopiero z tym syropem klonowym <3
Ciekawy pomysł na takie placuszki 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Z dodatkiem cynamonu i kardamonu to biorę w ciemno 🙂
Lubię takie zdrowe placuszki, przyznam niestety, że rzadko je przygotowuje…
Uwielbiam takie placuszki. Są pyszne
mniam! 🙂 uwielbiam takie zdrowe przepisy! 🙂