Home Na słodkoDesery Naleśniki na cydrze

Naleśniki na cydrze

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Delikatne i puszyste, francuskie naleśniki, przygotowane na jabłkowym przysmaku. Można je podać na różne sposoby, na obiad lub na deser. Smakują z dżemem, serem roztartym z jogurtem lub z musem jabłkowym. Przepis pochodzi z książki Soirée crêpes, Anne-Cecilie Fichaux 🙂

 

Składniki / 14 sztuk
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 10 g roztopionego masła
  • 250 ml cydru
  • szczypta soli
Do miseczki przesiałam mąkę, dodałam cukier i sól, wszystko wymieszałam.
Jajka ubiłam na pianę, dodałam suche składniki, ponownie wszystko wymieszałam.
Miksując, stopniowo dodałam mleko, następnie cydr i roztopione masło. Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć.
Miseczkę z ciastem, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę.
Naleśniki smażyłam na dobrze nagrzanej patelni, nasmarowanej niewielką ilością masła.
Smacznego 🙂

Inspiracja Kwestia Smaku

Powiązane posty

20 komentarzy

Magdalena 13 lutego 2018 - 20:01

naleśniki z cydrem? Bosko 🙂

Odpowiedź
Magda 14 lutego 2018 - 08:52

Takich naleśników jeszcze nie jadłam, bardzo ciekawy pomysł 🙂

Odpowiedź
marcepanowy kącik 14 lutego 2018 - 11:12

Naleśniki mogę jeść codziennie 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 14 lutego 2018 - 17:27

na cydrze? Ciekawe 🙂
musza byc super puszyste 🙂

Odpowiedź
Gotowanie...to proste ! 14 lutego 2018 - 17:41

Miałam kiedyś takie zrobić jako że mężowe robi swój cydr i mam go w nadmiarze, ale odstraszył mnie zapach więc czasami tylko troszkę dolewam cydru do ciasta 😉

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 14 lutego 2018 - 18:51

O kurczaki! Jaki świetny pomysł 🙂 Takich naleśników nie znam, ale już mi się podobają 🙂

Odpowiedź
Sosna 14 lutego 2018 - 20:39

Muszą być znakomite 😀

Odpowiedź
Kobieta po 30 15 lutego 2018 - 14:52

O, super. Nie przygotowywałam na cydrze, często na wodzie mineralnej gazowanej. W ogóle zrobiłaś mi smaka na cydra 😉

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 15 lutego 2018 - 20:06

super pomysł z tymi naleśnikami! 🙂

Odpowiedź
Megly 16 lutego 2018 - 16:09

Takich nie robiłam.
Koniecznie po przetestowania 🙂
Bardzo ładnie wyglądają.
Pozdrowionka serdeczne 🙂

Odpowiedź
Rebecca Sharp 17 lutego 2018 - 20:52

tylko do sklepu i kupić cydr. Nie słyszałam o takiej metodzie smażenia naleśników i jestem bardzo ciekawa smaku. Chciałabym spróbować.

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 20 lutego 2018 - 13:34

Taki jasne i cieniutkie <3 dawno takich nie jadłyśmy, najlepsze są z serem i dżemorem, tak klasycznie 😀

Odpowiedź
niebieskatrufla 22 lutego 2018 - 10:22

Jejku, jak ja kocham przepisy, to jest coś co po prostu mogłabym godzinami czytać, a potem stać przy kuchni i gotować.

Zapraszam do siebie : https://recenzentka-doskonala.blogspot.com/2018/02/piekne-samobojczynie-lynn-weingarten.html

Odpowiedź
codojedzenia 28 lutego 2018 - 15:04

Muszę wypróbować ten przepis, bo bardzo mnie zaintrygował!

Odpowiedź
mojamalakuchnia 1 marca 2018 - 15:41

dodatek cydru – bardzo fajny )

Odpowiedź
Beti 13 marca 2018 - 15:20

Takich jeszcze nie robiłam 🙂 Fajnie muszą smakować 🙂

Odpowiedź
Ola 18 marca 2018 - 13:03

cydr to dobry spulchniacz! Szkoda, że te polskiej produkcji nie za bardzo mi smakują:(

Odpowiedź
Panna Malwinna 25 marca 2018 - 09:58

Naleśniki jak z obrazka! Świetny pomysł z dodatkiem cydru 🙂

Odpowiedź
Słodko Słodka 9 września 2018 - 12:45

Rewelacyjne 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedź
Katarzyna 7 października 2018 - 15:05

Ciekawy pomysł 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz