Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Kruche ciasto z dżemem jagodowym

Kruche ciasto z dżemem jagodowym

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Bardzo prosty sposób na szybkie ciasto na weekend. Kruche ciasto zrobiłam z dodatkiem mąki owsianej, a warstwy kruchego ciasta, przełożyłam dżemem jagodowym. Pyszne i delikatne ciasto do niedzielnej kawy. Prościej nie będzie 🙂

 

Składniki
  • 250 g maki pszennej
  •  50 g mąki owsianej ( użyłam zmielonych płatków owsianych )
  • 150 g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
  • 1 małe jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g dżemu jagodowego niskosłodzonego
Do miseczki daję wszystkie składniki, oprócz dżemu. W dłoniach lub malakserem, wyrabiam ciasto kruche.
Kiedy ciasto jest plastyczne, owijam je folią spożywczą i daję do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.
Schodzone ciasto dzielę na dwie części, mniejszą i większą. Mniejszą część  (1/3 ciasta) ponownie daję do lodówki, a większym kawałkiem wylepiam dno i nisko boki foremki o średnicy 23 cm.
Ciasto nakłuwam widelcem i podpiekam w piekarniku w temp. 180 stopni, około 10 minut.
Na podpieczonym spodzie, równomiernie rozprowadzam dżem jagodowy.
Mniejszą część ciasta rozwałkowuję na posypanym mąką blacie i radełkiem wycinam wstążki o szerokości 2 cm. Wstążki układam na dżemie tworząc kratkę. Jeżeli zostanie Wam trochę ciasta, można dodatkowo zrobić ozdobną rozetkę wzdłuż brzegów ciasta.
Całośc piekę w temp. 180 stopni około 30 minut, do zrumienienia 🙂
Udanych wypieków 🙂

Powiązane posty

9 komentarzy

Magdalena 27 stycznia 2018 - 19:53

idealne na zimę gdy nie ma tyle świeżych owoców:)

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 27 stycznia 2018 - 20:04

ciasto wygląda apetycznie! 🙂

Odpowiedź
Ewa 28 stycznia 2018 - 11:30

Po prostu pysznie 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 28 stycznia 2018 - 12:22

Jaka piękna kratka 🙂 Ciasto wygląda znakomicie! I myślę, że równie świetnie smakuje 🙂

Odpowiedź
Gotowanie...to proste ! 28 stycznia 2018 - 16:07

Super smaczne są takie ciasta zimową porą 😀

Odpowiedź
Królowa Karo 28 stycznia 2018 - 19:05

Cudowne! Wypróbuję za tydzień!

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 31 stycznia 2018 - 13:29

Oj kusi, szczególnie ten dżem między kartkami 😀

Odpowiedź
Po prostu pycha 31 stycznia 2018 - 23:46

Jakie równiutkie wyszło – jestem pod wrazeniem 🙂

Odpowiedź
Kobieta po 30 15 lutego 2018 - 14:54

Lubię mieć w zanadrzu przepisy na szybkie ciacha. A jagody uwielbiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz