Domowa wędlina nie ma sobie równych, ma taki skład, jakiego oczekujemy. Nie jest nadmiernie nasączona wzmacniaczami smaku, substancjami stabilizującymi kwasowość czy konserwantami, które hamują rozwój pleśni i grzybów.
Jednym ze sposobów na domową wędlinę jest szynkowar, proste urządzenie, które składa się z pojemnika na mięso, sprężyny, która mocno kompresuje mięso i wieczka, Do kompletu dołączony jest mały termometr, do mierzenia temp. mięsa. Wypełniony szynkowar dajemy do większego garnka wypełnionego wodą i parzymy mięso w odpowiedniej temperaturze, przez odpowiedni czas.
Tym razem zrobiliśmy wędlinę z piersi indyka. Wyszedł spory kawałek dietetycznej, naprawdę pysznej, aromatycznej wędliny 🙂
Składniki
- 1 kg. piersi z indyka
Marynata
- 1/3 szkl. oleju
- 1 łyżka papryki ( w połowie może być ostra )
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki octu winnego
- 4 drobno posiekane ząbki czosnku
Oraz
- około 18 g soli peklowej lub zwykłej*
14 komentarzy
Teść ma szynkowar i robi takie cuda. Chyba też się za to zabiorę, bo wędliny wychodzą naprawde super:)
To prawda, najlepsze wędliny wychodzą z szynkowara 🙂
idealnie wyszła!
Smakowity 🙂
Smakowita wędlinka wyszła 🙂
nie tak dawno temu także kupiłam szynkowar i dopiero się go uczę 🙂 ale taka wędlina jest świetna! 🙂
Wypróbuj filet z indyka, wg. mnie to najlepsza wędlina do szynkowara 🙂
Cudownie się prezentuje! Taką wędlinę mogłabym jeść na bieżąco. Domowa, pyszna i o wiele zdrowsza od tej ze sklepu 🙂
Bardzo apetyczna wędlina, a do tego na pewno zdrowsza od sklepowej 🙂
Indyk wyszedł idealnie 🙂 Takie wędlinki są przepyszne 🙂
Takie domowe wędlinki są najlepsze 🙂
A mnie się skończyły woreczki i nie wiem, gdzie je można kupić
Poszukaj na allegro 🙂
Sól peklowa potrzebuje czasu, żeby przereagować z mięsem. Nie wolno od razu przerabiać cieplnie. To nie jest tylko sól do smaku. Poczytajcie więcej o peklowaniu.