Wątróbka jest dobrym źródłem minerałów i witamin, a przy tym jest tania i bardzo łatwa w obróbce. Warto ją przyrządzić, przynajmniej raz na dwa tygodnie. Jeżeli wątróbka, to oczywiście w towarzystwie cebuli i tymianku lub majeranku. Czasami, dodatkowo na patelni ląduje aromatyczne jabłko o winno – kwaśnym smaku 🙂
Potrawa smakuje z pieczywem lub z pieczonymi ziemniakami 🙂
Składniki / 3 porcje
- 40 dkg wątróbki drobiowej
- 1/2 jabłka odmiany np. Jonagold lub Spartan
- 2 mniejsze cebule
- spora szczypta suszonego tymianku + kilka gałązek świeżego
- sól i pieprz do smaku
- olej lub masło klarowane do smażenia
Wątróbkę dokładnie myję, usuwam tłuszcz i włókna. Cebulkę kroję w piórka. Jabłko kroję na grubsze plasterki.
Na patelni rozgrzewam kilka łyżek oleju lub masło klarowane. Na rozgrzany tłuszcz daję cebulkę, kawałki jabłek i gałązki tymianku. Wszystko smażę mieszając około 1 -2 minuty. Kiedy cebula odparuje wodę, a jabłko się przyrumieni, odkładam na talerzyk.
Na tej samej patelni ponownie rozgrzewam 2 łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz, daję wątróbkę. Wątróbkę smażę z każdej strony na rumiano.
Kiedy wątróbka zmieni kolor, ale wciąż będzie miękka, dodaję jabłko i cebulkę. Wszystko mieszam, dodaję suszony tymianek i całość doprawiam do smaku.
Wątróbkę można podać ziemniakami z wody lub z pieczonymi ziemniakami. Smacznego 🙂
5 komentarzy
Wczoraj robiłam 😀 Bardzo lubię wątróbkę 🙂
Jak zwykle – wspaniałości.
Bardzo apetyczna wątróbka.
Dawno nie robiłam.
Pozdrawiam 🙂
jestem z tych co kochają wątróbkę 🙂
Uwielbiam taką z jabłkami 🙂
wiele osób nie przepada, a ja uwielbiam 😀