Najlepsza dyniowa zupa jaką jadłam 🙂 Oprócz pięknego koloru, ma jeszcze wspaniały orientalny smak. Prostota wykonania, czyni tą zupę bardzo atrakcyjną. Pasta curry, w skład której wchodzi kolendra, czosnek, trawa cytrynowa, kminek, gorczyca, krewetki, chili i imbir, cudownie podkręca smak potrawy. Zupę przygotowałam na bulionie z 1/4 kurczaka zagrodowego, ugotowane i poszarpane mięso dodałam do wywaru. Zupa bardzo sycąca, idealna na jesienny, rodzinny obiad 🙂
Potrawa została przygotowana ze składników sklepu Kuchnie Świata – zobacz tutaj
Składniki
- 3/4 mniejszej dyni hokkaido
- 2 marchewki
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- 2 ząbki czosnku
- 100 g makaronu ryżowego wstążki
- filiżanka posiekanych pędów dymki
- 1/2 małej papryczki chili pociętej na plasterki
- łyżka masła klarowanego lub oleju arachidowego
- 200 ml. mleczka kokosowego light
- 1 i 1/2 litra wywaru z kurczaka ( opcjonalnie można dodać poszarpane mięso )
17 komentarzy
wygląda fantastycznie 🙂
ależ pyszności! 😀
Na taką zupkę bym się skusiła.
Całkiem fajna się wydaje.
Mogłabym spróbować.
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Bardzo fajna propozycja, uwielbiam zupy z dyni, z makaronem jeszcze nie jadłam aż muszę spróbować bo mam akurat dynię 🙂
Na taką zupke to jestem chętna zawsze 🙂 Pychotka 🙂
Wspaniała, sycąca zupa. Jak pięknie wygląda. Co za kolor 🙂
wspaniała zupa! uwielbiam produkty z Kuchni świata:)
Ciekawe czy by mi wyszła 🙂
Na pewno, to nic trudnego 🙂
Niestety nie ma u mnie lubiących zupkę dyniową więc popatrzę na twoją i popodziwiam 🙂
Kochana cudowna zupka 🙂 takie jesienne smaki 🙂
jak ja uwielbiam te dyniowe przepisy wszędzie <3 a taką zupkę to bym z chęcią wsuneła 😀 <3
Zupy dyniowe lubimy ale takiej w orientalnym stylu jeszcze nie jadłyśmy 🙂 Na pewno smakuje obłędnie 🙂
O tak, u mnie powtórka w przyszłym tygodniu 🙂
Zupa dyniowa to jedna z moich ulubionych. A taka o orientalnym smaku to w ogóle musi być rewelacja 🙂
W ubiegłym roku szalałam z dynią – w tym jakoś mnie jeszcze nie porwała – może czas już.
uwielbiam dyniową z curry <3